Kategori: Tank | Container | Torrlast

Privat örlogsstyrka ska bekämpa pirater

En grupp brittiska affärsmän är i färd med att finansiera en privat örlogsstyrka som ska skydda handelsfartyg i Indiska oceanen från somaliska pirater. Enligt den brittiska tidningen Sunday Times kommer styrkan att eskortera en första konvoj med företrädesvis oljetankers och bulkfartyg någon gång i månadsskiftet mars-april.

Styrkan kommer att bestå av bepansrade, snabbgående patrullbåtar samt ett moderfartyg på 10 000 ton. Båtarna kommer att bestyckas med stridsvapen som M4-karbiner och krypskyttegevär med ett skjutavstånd på 2 km. Styrkan kommer att ledas av en före detta brittisk marinofficer, som just nu rekryterar personal till fartygen. Totalt kommer örlogsstyrkan att bestå av 240 marinsoldater och övriga besättningsmän.

Företrädare för örlogsstyrkans ägarföretag Typhon säger till Sunday Times att syftet med styrkan inte är att i första hand aggressivt ge sig in i eldstrider, utan snarare att försvara och avskräcka piraterna från att gå till attack. De säger också att anledningen till att man nu organiserar en privat styrka är att de statliga militära styrkor som idag patrullerar området inte har de fartyg och resurser som krävs för patrullera området på ett fullgott sätt.