Silja Europa är ett av Tallinks fartyg som just nu chartras ut, här som boendefartyg i Rotterdam.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi

Tallink Grupp rapporterar vinst första kvartalet

Historiskt sett brukar första kvartalet visa förlust till följd av lägre efterfrågan, men i år blev det vinst. Det framgår av Tallink Grupps kvartalsrapport.

Bolaget nådde under perioden en oreviderad nettovinst på 2,6 miljoner euro, vilket är en förbättring på nära 150 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Koncernens oreviderade konsoliderade intäkter minskade med 6,3 procent jämfört med samma period 2023 och uppgick till 160,4 miljoner euro. EBITDA har förbättrats igen jämfört med i fjol och nådde totalt 34,5 miljoner euro under första kvartalet i år (en ökning med 27,2 procent jämfört med samma period 2023).

Något fler passagerare i år

Antalet passagerare var under första kvartalet i år marginellt fler än samma period förra året, vilket enligt bolaget har påverkat resultatet positivt. Även de pågående charterkontrakt som företaget har för fyra av sina fartyg, samt försäljningen av Isabelle, uppges ha påverkat resultatet positivt.

Koncernens investeringar under första kvartalet 2024 uppgick till 6,3 miljoner euro och handlar till största delen om fartygstekniska arbeten samt uppgraderingar av interiör.

– Den vinst som uppnåddes för första kvartalet under extremt utmanande ekonomiska förhållanden är en kombination av hårt arbete, vår nuvarande affärsmodell där några av våra fartyg fortsätter att chartras ut, och den framgångsrika försäljningen av vårt fartyg Isabelle. Tallink Grupp fortsätter att vara en slimmad organisation som är mer effektiv än tidigare, och vårt team fortsätter att arbeta hårt för att upprätthålla effektiviteten, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp i ett pressmeddelande.

Utmanande ekonomisk situation

Han påpekar att den ekonomiska situationen är väldigt utmanande både i bolagets region och globalt.

– Exporten är under extrem press och konsumentförtroendet på våra marknader är fortsatt lågt. Det finns en rad utmaningar vi behöver arbeta med dagligen för att hitta bra lösningar, och att göra det samtidigt som vi levererar fantastiska kryssningslösningar för våra kunder under kommande högsäsong är vårt absoluta fokus nu, säger Paavo Nõgene.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.