Frida Rowland, Mark Levengood, Anders Hermansson, Viktoria Höglund och Jonathan Höglund vid prisutdelning av "Årets Rederi".

Fotograf: Albin Dahlin

Furetank blev årets rederi

Donsörederiet Furetank får utmärkelsen Årets Rederi 2024. Ett hederspris går till Atob@c Shipping. Priserna delades ut av Mark Levengood på Svensk Sjöfarts årsmötesseminarium i Stockholm.

Efter flera paneldiskussioner om frihandel, forskning och sjöfartens konkurrenskraft avslutades föreningen Svensk Sjöfarts årsmötesseminarium med utdelning av utmärkelsen Årets Rederi. Priset gick i år till det Donsöbsaerade rederiet Furetank.

Miljöprestanda och farygsdesign premieras

Tv-personligheten Mark Levengood som också ingått i juryn läste upp motiveringen: ”Rederiet har genomfört investeringar i en lång serie av nya toppmoderna fartyg med högsta miljöprestanda. Fartygsdesignen har exporterats genom nya internationella samarbeten i Kanada. Rederiet bidrar aktivt inom det maritima klustret och i arbetet med att marknadsföra sjöfarten och yrken inom sjöfarten”.

– Ju längre man har arbetat med det här priset och lärt känna svensk sjöfart, det större respekt får man. Vi alla i juryn ser att det är så mycket innovation, framtidstro och så mycket mod i den här branschen, sa Mark Levengood när han överlämnade diplom och en båt av Bertil Wallin till Jonathan Höglund och Viktoria Höglund från Furetank.

Jonathan Höglund som tillsammans med Victoria Höglund utgör fjärde generationens rederiledning för Furetank tackade för utmärkelsen och lyfte fram den framtidstro man menar finns i branschen just nu.

– Allt det som händer i branschen och punkterna som varit uppe i dagens diskussioner när det gäller bland annat forskning är jätteviktigt, säger Jonathan Höglund.

– Det här är jättekul. för oss som fjärde generation är det här en sporre att fortsätta det långsiktiga arbete som har påbörjats, säger Viktoria Höglund.

Hedersomnämnande till förnyare inom torrlast

2024 hos hedersomnämnande går till rederiet AtoB@C Shipping, och priset togs emot av Frida Rowland, kommersiellt ansvarig på rederiet. Motiveringen löd ”Rederiet har genom nyinvesteringar i fartyg med hybriddrift konkret bidragit till en viktig förnyelse av torrlastsegmentet. En viktig utveckling för att möta kommande klimatkrav men också för att förnya det tonnage som till stor del opererar lokalt precis i vårt närområde.”

Priset ”Årets rederi” instiftades av Svensk Sjöfart år 2023 och tilldelas rederier som gjort något av särskild betydelse för den svenska handelsflottan och bidragit till att den svenska sjöfarten närmat sig visionen om en framgångsrik svensk sjöfart för en hållbar värld.

– Det har även i år varit flera bra nomineringar, vilket är ett bevis på den kvalitétssjöfart den svenska handelsflottan bedriver och den innovationsrikedom som finns inom det svenska sjöfartsklustret. Till slut blev det självklart att tilldela Furetank priset ”Årets Rederi 2024” för deras bidrag till att synliggöra den svenska sjöfarten och sjöfartsnäringen. Rederiet ligger dessutom i den absoluta framkanten när det gäller miljö och klimat, säger Anders Hermansson, vd, Svensk Sjöfart.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.