• Minns de civila krigsseglarna!

  Den 6 september kan vi uppmärksamma ett 25-årsminne. Den 6 september 1997 kunde de svenska krigsseglarna från andra världskriget äntligen hedras efter förtjänst. Det skedde på Stenpiren i Göteborg. Därav de följande årens krigsseglardagar. För sjömanskåren var andra världskriget paravanernas...

 • Skall vi ta en fika?

  Jag är morgonpigg, alla dagar utan undantag. Det hänger med ända sedan en årslång sjötörn på Svenska Orient Liniens m/s Vikingland i mitten av 1960-talet.

 • Gränsfallet Kvillebäcken

  Kvillebäcken är en raritet bland våra vattendrag; en så kallad bifurkation som – om jag fattat rätt – rinner åt två håll, med utlopp i Göta älv i syd och i Nordre älv i nord.

 • Längs Tokaidovägen

  Hakone! Det vackra vulkannamnet – som helt opoetiskt betyder "rot-låda" – väcker nostalgi. Ett av AB Svenska Ostasiatiska Kompaniets stolta vita fartyg bar det 1967-79. Ett annat ASOK-fartyg fick ungefär samtidigt heta Fujisan, uppkallat efter Hakones reslige granne.

 • Landkänning Westkapelle

  Nordgående fartyg som just lämnat Antwerpen har sin invanda led. Nordväst om Vlissingen följer de den strategiska före detta ön Walcherens skyddsvallar och klitter och rundar på nära håll byn Westkapelle. Byn ligger på den udde som man gärna uppfattar som Nederländernas västligaste punkt.

 • Krítiskt läge

  Kreta – grekernas Kríti, omfluten av ett Medelhav som skiftar i azur och turkos. Jag har varit på ön, både som sjöman i Svenska Orient Liniens m/s Vingaland och på den ena av mina, under ett halvsekel, sammanlagt två charterresor.

 • Gropig sjö för ryska oligarker

  Superyachterna är flytetygens motsvarighet till bilbranschens ”vrålåk”. Jag har sett dem någon enstaka gång på Blasieholmen och Skeppsbron i Stockholm, men framför allt förtöjda vid Mallorcas fashionabla kajer. De lär ha haft ett rejält uppsving under våra två år av...

 • Ormön, Svarta havets vita ö, erövrad av Ryssland

  De ryska krigshandlingarna mot Ukraina pågår även till havs. Minst ett civilt fartyg, Marshall Islands-flaggade men turkiskägda Yasa Jupiter, har angripits utanför Odessa. Och den strategiskt belägna Ormön 3,5 landmil utanför Donaus mynningsdelta uppges ha erövrats av  krigsmännen på ett...

 • Ständigt hotad Edens lustgård

  Det finns inte utrymme för något tvivel. Legendens kolossala havskatt under de japanska öarna, malfisken namazu, kommer att ruska om Stor-Tokyo i ännu en enorm jordbävning. Sådana har inträffat alltsedan tidens begynnelse, och det kommer att ske igen intill tidens...

 • Minnen av förintelsen

  I en av Nazi-Tyskland behärskad östersjöhamn hade en judisk flykting lyckats ta sig ombord och gömma sig. Personen påträffades just före avgång.

 • Från Käringsjön till Käringberget

  Älven är oumbärlig. I sitt övre lopp användes den ända till 1991 som flottningsled; en funktion som sedan dess har avlösts av somrarnas rogivande flottfärder för stresskadade stadsbor från när och fjärran. Under tiden de glider fram i någon enstaka knops fart kan de dryga ut kosthållet genom att fiska lake, sik och gädda.

 • Landkänning Gilleleje

  En engelsk flotta ligger en halv mil i nordost till ost från Nakkehoved, inalles 52 skepp… Det var upptakten till det överrumplingsanfall den 2 april som kom att kallas Slaget vid Köpenhamn.

 • Sjömanshjärtats Vinga

  Fyr- och lotsplatsen Vinga har en särskild plats i det kollektiva sjömanshjärtat. Ön är det sista respektive det första vi ser av Göteborg och Sverige, med längre eller kortare tid däremellan. Landkrabbor kan dagskryssa mellan Göteborg och Frederikshavn hur många gånger som helst utan att en liknande känsla någonsin infinner sig.

 • Madama Butterfly

  Madama Butterfly skildrar mötet mellan den amerikanske sjömannen Benjamin Franklin Pinkerton och hans moatjé Chōchō-san, vars namn betyder just "Fröken Fjäril". Hon tjänstgör på ett tehus (en dåtida täckmantel för bordell) i Nagasaki. Tycke uppstår.