Fotograf: ACL

Kategori: Hamn/Logistik | Container

ACL lämnar Göteborg

ACL lägger ner direkttrafiken mellan USA och Göteborg. Därmed förlorar Sveriges största containerterminal ytterligare en stor och viktig kund. 

Den 15 januari lägger Atlantic Container Line ner sin direkttrafik mellan USA och Göteborg, uppger Sveriges Skeppsmäklareförening.

50 år

ACL är ett historiskt svenskt rederi, som nu ägs av Grimaldi, och som har haft direkttrafik mellan USA och Göteborg i 50 år.   

– Det kändes närmast chockerande när jag satt i huvudkontorets styrelserum och insåg att jag förlorat kampen. En av hamnarna i slingan var av diverse skäl tvunget att försvinna och det blev tyvärr Göteborg, säger Anders Ivarsson, i dag vd för ACL Sweden i ett pressmeddelande.

Feeder

Han säger att det inte enbart beror på hamnkonflikten, men att den osäkerhet som den dragit med sig självklart spelat in.

– Det var en oerhört tung dag. Vi kommer dock att sätta in en feederslinga som möter ACL-fartygen på kontinenten från och med den 22 januari, och de flesta kunder som vi pratat med verkar nästan tycka att den lösningen är bättre eftersom feederfartyget är mera flexibelt, eftersom det kan anlöpa andra hamnar än Göteborg, om nya konfliktåtgärder skulle bryta ut. Men för Göteborgs hamn, som kämpar för att få fler direktanlöp – inte färre – är detta naturligtvis ett slag i ansiktet.