Infrastrukturminister Andreas Carlson delar ut priset till Anna Bertrandsson Littke och Thomas Andersson. Till höger om dem står Sjöräddningssällskapets vd Lars Samuelsson.

Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Sjöräddning

Prisades för framgångsrik sjöräddning

Tre frivilliga sjöräddare tog under onsdagen emot utmärkelsen Årets Sjöräddare 2023 för en hjältemodig insats som räddade livet på en man i Göteborgs skärgård en vinterkväll förra året.

Tack vare snabbt agerande och flera kloka beslut en kall kväll i januari förra året lyckades de frivilliga sjöräddarna Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andersson rädda livet på en man som hamnat i vattnet efter att hans båt sjunkit. Insatsen skedde under svåra förhållanden, och två av de tre sjöräddarna som var med fanns på plats i Göteborg under onsdagen för att ta emot utmärkelsen Årets Sjöräddare.

– Jag känner mig väldigt stolt över att få vara med här, och jag känner att jag delar detta med alla våra sjöräddare. Vi blev utvalda den här gången men det gäller ju alla som jobbar frivilligt här med oss, säger Thomas Andersson.

Infrastrukturminister Andreas Carlsson med Anna Bertrandsson Littke och Thomas Andersson. Den tredje pristagaren Lars Bertrandsson Littke saknas på bilden. Foto: Klara Johansson

Handlade om minuter

Den aktuella kvällen var det iskallt i havet, kraftiga vågor och disigt i luften. För den som hamnar i vattnet under sådana omständigheter är chansen inte stor att överleva om man inte får hjälp snabbt. Mannen som drabbades var på väg i sin båt från Öckerö mot Donsö när båten gick på grund. Samtidigt som han ringde på hjälp började båten sjunka, och han hamnade kort därefter i vattnet och började driva med strömmen.

När räddningsbåten Rescue Mercedes Sanne Eliasson kom in mot området valde sjöräddarna ombord att leta på ett annat ställe i förhållande till den ursprungliga positionen. Tack vare att mannen i vattnet hade tänt lampan på sin mobil lyckades man snabbt lokalisera honom i vattnet.

För Thomas Andersson var händelsen det första riktigt skarpa uppdraget han var med på inom sjöräddningen. Anna Bertrandsson Littke har längre erfarenhet som sjöräddare, och säger att det var många saker som gick rätt den här dramatiska kvällen.

– Det var en väldigt rätt besättning med olika kunskaper och erfarenheter och som hade bra områdeskännedom. Det som känns absolut bäst och godast i kroppen är ju att vi räddade den här mannens liv, säger hon.

Minister framförde tacksamhet

Utdelningen av Årets Sjöräddare skedde vid Stenpiren i Göteborg, och på plats för att dela ut utmärkelsen var infrastrukturminister Andreas Carlson.

– Jag känner en djup tacksamhet. Jag har läst om det som hände och det var omöjligt att inte bli berörd av den insats som ni stod för där. Så jag vill tacka er idag för er modiga och uthålliga insats som fick denna nödställda man, flytandes i havets kalla mörker, att överleva, sa Andreas Carlson.

  • Erfarenhet och lokalkännedom blev avgörande när sjöräddarna Thomas Andersson och Anna Bertrandsson Littke från stationen på Rörö ryckte ut den där januarikvällen.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Andreas Carlson visas runt ombord på Mercedes Sanne Eliasson av Thomas Andersson.

    Fotograf: Klara Johansson

Räddningsaktion i ett slag för sig

Lars Samuelsson är vd för Sjöräddningssällskapet säger att insatsen som prisas denna gång verkligen sticker ut, även sett ur en tioårsperiod.

– Allting talade ju emot att det skulle gå väl men här gjorde man verkligen stor skillnad ur ett räddningsperspektiv med de här extra detaljerna som att man valde en annan färdväg och att man kunde hitta ljusen bland alla de här andra farledsmarkeringarna.

Frivilligt engagemang avgörande

Lars Samuelsson säger att utmärkelsen Årets Sjöräddare finns för att lyfta fram alla frivilliga insatser som görs alla dagar på året.

– Vi har 2.500 frivilliga sjöräddare som är i beredskap dygnet runt året runt i Sverige. Vi är med i nio fall av tio där en ytenhet sätts in i sjöräddningstjänsten i Sverige.

Även infrastrukturministern lyfte vikten av det frivilliga engagemanget när han höll sitt hyllningstal till sjöräddarna.

– Det krävs fungerande räddningsresurser om fartyg eller båtar hamnar i en nödsituation, och vi vet av erfarenhet att det är under svåra förhållanden som de här räddningsresurserna behövs. Att ge sig ut som sjöräddare i en sådan här situation visar på den kraft det finns i det här frivilligengagemanget, säger Andreas Carlson.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.