Ombord Mercy ships sjukhusfartyg.

Fotograf: Mercy Ships

Avtal om nytt fartyg till Mercy Ships

Ett nytt avtal mellan Mercy Ships och rederikoncernen MSC öppnar möjligheter att bygga ett helt nytt sjukhusfartyg.

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships har ingått ett avtal med den globala rederikoncernen MSC Group och MSC Foundation om stöd till byggandet av ett nytt sjukhusfartyg. Bygget möjliggörs tack vare en betydande donation från MSC. Det nya specialbyggda fartyget kommer att utöka Mercy Ships kapacitet att utföra operationer, anestesivård och kirurgisk utbildning för framtida generationer av patienter och vårdpersonal i Afrika söder om Sahara.

Rymmer sex operationssalar

Parterna har kommit överens om att starta skeppsbyggnads- och utrustningsprojektet under året. Det nya fartyget ska utformas enligt liknande specifikationer som nuvarande fartyget Global Mercy. Det kommer att ha plats för cirka 600 besättningsmedlemmar och volontärer ombord. Sjukhuset kommer att rymmas på två däck och är 7.000 kvadratmeter stort, med sex operationssalar, ett fullt utrustat laboratorium och toppmoderna utbildningsutrymmen som ett simuleringslaboratorium.

– Detta nya sjukhusfartyg kommer ha toppmodern utrustning för att stödja de nationer vi betjänar. Fartyget och dess framtida besättning kommer att möjliggöra för oss att möta kirurgiska behov, samtidigt som vi stödjer värdnationer i utvecklingen av sjukvårdssystem med deras nästa generation av medicinskt yrkesverksamma, säger Gert van de Weerdhof, VD för Mercy Ships i ett pressmeddelande.

Bedriver utbildning

Sedan Mercy Ships grundades 1978 har organisationen tillhandahållit mer än 117.000 specialiserade kirurgiska ingrepp som enligt organisationen förvandlat livet för patienterna. Organisationen är också engagerad i att förbättra kapaciteten hos lokala hälso- och sjukvårdssystem genom hållbart utformad kirurgisk utbildning, träning och påverkansarbete.

– Vårt partnerskap har redan gett extraordinära resultat och nu är vi på väg att utöka deras flotta för att öka detta stöd. Jag ser verkligen fram emot att se det nya fartyget sätta segel för att hjälpa fler samhällen i Afrika, säger kapten Gianluigi Aponte, MSC Group:s grundare i ett pressmeddelande.

MSC ger logistiskt stöd

Att driva sjukhusfartyg innebär att transportera stora mängder nödvändiga förnödenheter över oceaner och hav för att kontinuerligt stödja kirurgiska ingrepp och utbildningsaktiviteter. MSC och Mercy Ships har varit partners sedan 2011, där MSC Group säkerställer logistiskt stöd och leverans av containers med förnödenheter till alla hamnar där insatser görs.

– Som världens största rederiföretag passar vår globala räckvidd och oöverträffade expertis inom sjöfart och logistik sömlöst ihop med de goda målsättningarna hos Mercy Ships, säger Diego Aponte, vd för MSC Group.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.