"Hav av historier" är en ny basutställning med 400 föremål ur museets samlingar.

Fotograf: Kristin Lidell

Kategori: Kultur

Sjöfartsmuseet Akvariet utsett till årets museum

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg blev årets museum 2024. Prisutdelningen skedde idag tisdag på Sveriges Museers vårmöte i Karlstad.

Utmärkelsen Årets museum delas ut varje år av Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) till ett svenskt museum som visar prov på innovativ och angelägen verksamhet.

Vinnaren presenterades på museernas vårmöte i Karlstad den 23 april och priset delades ut av Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare vid kulturdepartementet.

Syftet med priset är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer.

– Vi är otroligt stolta och glada över priset, som vi ser som ett kvitto på allt hårt arbete vi har lagt ner på det nya Sjöfartsmuseet Akvariet. Efter en stor om- och tillbyggnad av museet har vi fördubblat våra publiksiffror och vi ser att nya målgrupper hittar till oss. Nu hoppas vi att ännu fler hittar hit och upptäcker vad vi har att erbjuda, säger Carina Sjöholm, museichef i ett pressmeddelande.

Besökare på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Foto: Kristin Lidell

I december 2022 slogs portarna upp till nya Sjöfartsmuseet Akvariet, efter den största om- och tillbyggnaden i museets historia. Museet innehåller nu utställningar för barn och vuxna samt ett nybyggt akvarium som rymmer livsmiljöer från hela världen och ett av Europas största akvarier för utrotningshotade koraller.

– I det nya museet kan publiken utforska människans relation till havet och havets betydelse för människan ur ett kulturhistoriskt och marinbiologiskt perspektiv. Genom att erbjuda kunskap, förståelse och en relation till havet vill vi skapa både hopp och intresse för vårt gemensamma kulturarv, vår framtid och miljö, säger Carina Sjöholm.

Carina Sjöholm, museichef. Foto: Kristin Lidell

Juryn slår i sin motivering fast att Sjöfartsmuseet Akvariet genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess har förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden vilket resulterat i en ny mångfacetterad besöksupplevelse.

”Det insiktsfulla målgruppsarbetet och modet att tänka nytt, parat med forskning och uppsökande verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur, har resulterat i en värdeskapande korsbefruktning. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet”, skriver juryn i sin motivering.

Sjöfartsmuseet Akvariets med Sjömanshustrun i bakgrunden. Foto: Kristin Lidell

Utmärkelsen Årets museum delas i år ut för 28:e gången. Sjöfartsmuseet Akvariet var en av tre nominerade. Övriga nominerade till priset var Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.