Amerikaterminalen återinvigd

I dag invigdes den nya Amerikaterminalen vid Stigbergskajen i Göteborg. Därmed öppnas den anrika terminalen åter upp för kryssningsfartyg. 

Relaterade artiklar

För över hundra år sedan avseglade Amerikaliniens första fartyg från Amerikaterminalen i Göteborg. Mellan 1915 och långt in på 1970-talet har mängder av oceanångare avgått härifrån till New York. 

Första på fredag

Nu får Göteborg ett nytt, centralt kryssningsläge på Stigbergskajen i Masthugget och redan nu på fredag anländer säsongens första kryssningsfartyg – det 193 meter långa AIDAcara. Den nya kryssningsläget ersätter det tidigare vid Frihamnen. 

– Men det är ingenting vi gråter över – tvärt om. Stigbergskajen är på många sätt ett ännu bättre läge, samtidigt som vi fått chansen att bygga moderna faciliteter med allt som en kryssningsterminal behöver 2018. Både terminalen och det kringliggande området har en historia som sticker ut och det känns roligt att kunna knyta an till Amerikaterminalens historik, säger Jill Söderwall, affärsområdeschef för kryssning på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande. 

Centralt läge

Maximal längd och höjd för anlöpande fartyg vid den nya terminalen blir 225 respektive 45 meter. Det innebär att de största fartygen, 23 av totalt 43 fartyg för 2018, även fortsättningsvis lägger till i hamnens kryssningslägen i ytterhamnarna.

– De större fartygen är vana vid att lägga till längre ut i hamnarna, precis som de gör här i Göteborg. Men de något mindre kryssningsfartygen, ofta de som riktar sig till en exklusivare kundgrupp, vill gärna hitta centrala lägen. Det kan vi erbjuda i och med Amerikaterminalen, säger Jill Söderwall.

Greta Garbo

Anlöpen av M/S Gripsholm, Drottningholm, Stockholm och Kungsholm var under många år en folkfest och samlade stora folksamlingar vid Stigbergskajen. En känd resenär var Greta Garbo, som nu också har fått en egen trappa döpt efter sig i Amerikaskjulet. Amerikalinien blev ett av världens ledande kryssningsrederier, passagerartrafiken upphörde 1975. Därefter har byggnaden mest använts som kontor –  idag bland annat av Göteborgs Hamn AB. En del av Amerikaskjulet har nu alltså gjorts om till kryssningsterminal med turistinformation, souvenirbutik och andra faciliteter, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs Hamn. Totalt kommer över 60 000 kryssningsresenärer till Göteborg under 2018.

Fakta: Amerikaterminalen och Stigbergskajen
Maximal fartygslängd: 225 m
Djup vid kaj: 8 m
Maxhöjd för fartyg: 45 m
Byggtid: 8 månader
Kostnad: Drygt 14 milj. kr.

Fakta: Kryssningssäsongen 2018
Antal anlöp: 43
Antal passagerare: 60 000…som konsumerar för: cirka 30 milj. kr.
Första anlöp: AidaCara, 13 april
Sista anlöp: Albatros, 14 december
Störst: Norwegian Breakaway, 326 meter och 4000 passagerare