Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Passagerarsjöfart | Hamn/Logistik

Aida Cara inleder Göteborgs kryssningssäsong

Kryssningssäsongen i Göteborg inleds på långfredagen med Aida Cara, som lägger till i Frihamnen lastad med 1.200 tyskar.

Totalt kommer 44 kryssningsfartyg med fler än 50.000 passagerare att anlöpa Göteborg under årets säsong. Förra årets siffra var 34.

— Det är roligt att säsongen startar, ett riktigt vårtecken. Tack vare många års marknadsföring tillsammans med Göteborg & Co har vi lyckats sätta Göteborg på kartan hos kryssningsrederierna, säger Jill Söderwall, affärsområdeschef för kryssning på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

Lagom stort

På kommunägda Göteborg & Co, som har i uppdrag att marknadsföra Göteborg som evenemangsstad, tycker man att Göteborg har potential att dra ännu mer kryssningstrafik:

– Vi ser att kryssningsturisterna blir allt yngre och gärna tar sig runt på egen hand både i staden och den närliggande naturen. Göteborg är lagom stort för att hinna göra både och, säger Petra Gamerdinger, kryssningsansvarig på Göteborg & Co.

42 miljoner

Resenärerna kommer främst från Tyskland, England, USA och Italien. I genomsnitt spenderar en kryssningsturist 700 kronor per person på mat, shopping och utflykter under ett besök. I år beräknas kryssningsturismen ge intäkter på närmare 42 miljoner kronor till besöksnäringen i Göteborg. Årets kryssningssäsong slutar den 9 oktober. Därefter väntar två julanlöp i december.

Sista året i Frihamnen

2017 är den sista säsongen kryssningsfartyg kan lägga till i Frihamnen. Därefter ska området bebyggas med bostäder och kontor. Det nya centrala kryssningsläget blir istället vid Stigbergskajen i Masthugget. Här iordningställs nu kajen och en del av Amerikaskjulet för att kunna ta emot fartyg med start våren 2018. Det nygamla namnet på terminalen blir Amerikaterminalen.

Årets kryssningar

  • Först: Aida Cara, 193 meter lång, 1,200 passagerare
  • Störst: Norwegian Getaway, 325 meter, 4,000 passagerare
  • Nyast: Mein Schiff 6, byggs just nu och sjösätts i maj i Hamburg, 293 meter, 2,500 passagerare

Samtliga inbokade kryssningsanlöp för 2017 finns här.