Vasamuseets chef Jenny Lind summerar ett framgångsrikt 2022.

Fotograf: Vasamuseet

Kategori: Kultur

Nära miljonen besökte Vasamuseet

År 2022 blev ett bra år för Vasamuseet i Stockholm. Totalt besökte 944.357 människor museet, långt över deras egna målsättning.

Trots att 2022 började med nya pandemirestriktioner och inställda evenemang som följd har Vasamuseet lockat nästan en miljon besökare under året som gått. Den exakta siffran blev 944.357 besökare.

– Att nästan en miljon valde att besöka Vasamuseet under 2022 är fantastiskt roligt. Dessutom innebär det ett eget litet rekord; vi hade satt ett mål på 850.000 och är glada att vi överträffade det med råge, säger Jenny Lind, Vasamuseets chef i ett pressmeddelande.

85 procent från utlandet

Vasamuseet är ett av Sveriges främsta internationella besöksmål, vilket märkts tydligt hos museet under året. Ungefär 85 procent utgörs av utländska turister.

– Under förra året har vi åter hört en hel del franska, tyska och engelska på museet, vilket är underbart. Våra engelska visningar har varit välbesökta, inte minst nu i december. Att turisterna börjat hitta tillbaka till Stockholm märks och vi är glada över att så många väljer att komma till Vasamuseet, säger Jenny Lind i pressmeddelandet.

Setts av över 43 miljoner

Många utländska besökare kom till museet under julledigheten. Dagen före julafton kom fler än 1.400 besökare till Vasamuseet.

– Det var mer än den genomsnittliga siffran för vardagar i december, säger Jenny Lind.

Totalt har Vasamuseet tagit emot över 31 miljoner besökare sedan museet öppnade 1990. Tillsammans med besöken på Wasavarvet, där skeppet stod innan det nuvarande museet slog upp sina portar, har över 43 miljoner personer sett skeppet Vasa sedan bärgningen 1961.

En myndighet med flera museer

Vasamuseet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, en myndighet som arbetar med att bevara, utveckla samt bygga upp kunskaperna om det maritima och transporthistoriska kulturarvet. Förutom Vasamuseet driver myndigheten Marinmuseum i Karlskrona, Sjöhistoriska museet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle.