Waxholmsbolaget beställer nybygge från Estland.
Waxholmsbolaget

Waxholmsbolaget beställer nybygge

Waxholmsbolaget beställer isgående passagerarfartyg från estniska Baltic Workboats AS.

Relaterade artiklar

Det nybygge som Waxholmsbolaget beställer ska sättas i trafik sommaren 2018. Kapaciteten blir 150 passagerare och maxfarten blir 11 knop.

Förnybara drivmedel

Det nya fartyget kommer att kunna köras på förnybara drivmedel och ska vid leveransen att vara förberett för hybriddrift. Dieselmotorn får katalytisk rening och partikelfilter.

Nybygget kommer att inleda sin trafik sommaren 2018.

– Eftersom fartyget är isgående garanterar det friktionsfri trafik för de som bor och verkar i Stockholms norra skärgård året runt. Skärgården ska kunna leva året om och då behövs också tillförlitlig kollektivtrafik, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Norra skärgården

Waxholmsbolaget, som är en del av landstingets trafikförvaltning, skrev under avtal med Baltic Workboats AS i förra veckan. Nybygget ska gå i trafik i norra skärgården via bryggorna Furusund, Köpmanholm, Östernäs, Gräskö, Norröra, Söderöra, Svartlöga, Rödlöga, Fårgångsö, Högmarsö, Söderäng och Solö. För att kunna gå till alla bryggor får fartyget ett största djupgående på 2,4 meter.

– För en effektiv skärgårdstrafik behöver vi bra och bekväma båtar, något det nya fartyget svarar upp mot. Det är dessutom oerhört bra och viktigt att båten kommer att kunna köras på förnybara drivmedel, säger Gustav Hemming (C).