Estonia på ingående till Stockholm i april 1993.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Haveri

Ny Estoniautredning letar efter nya svar

En privat estnisk utredning ska undersöka vraket och intervjua överlevande från Estoniakatastrofen med stöd från bland annat mediakoncernen Postimees.

En privat Estoniautredning har påbörjats i Estland parallellt med den officiella utredning som i somras inleddes av Estland, Sverige och Finland. Kostnaderna för den privata utredningen uppskattas till 800.000 euro, varav 500.000 till 600.000 euro gäller dykningar till vraket.

Förre statsåklagare

Expeditionen organiseras av stiftelsen SA Mare Liberum, som grundades i juli i år på initiativ av anhörigföreningarna. Fonden leds av Estlands förre statsåklagare Margus Kurm, som på uppdrag av den estniska regeringen även ledde en estnisk Estoniautredning 2005–2009.

Enligt tidningen Postimees ska SA Mare Liberum finansiera expeditionen med hjälp av sponsorer från Sverige och Estland. Huvudsponsor är det estniska mediahuset Postimees Group som bidrar med 460.000 euro.

Obesvarade frågor

På Mare Liberums webbsajt framgår det också att det tyska dyksupportfartyget RS Sentinel chartras in för expeditionen, som planeras äga rum i andra halvan av september 2021.

Målsättningen uppges vara att få svar på frågor som fortfarande är obesvarade av de statliga utredningarna. Under dykningarna ska skadade delar av skrovet kartläggas och 3D-skannas och bottnen omkring vraket ska undersökas.

Bil- och passagerarfärjan Estonia gick under på norra Östersjön, söder om Utö i Åbolands skärgård, i hårt väder på natten till den 28 september 1994. Av de 989 personer som fanns ombord överlevde endast 137.

Margus Kurm har tidigare fått publicitet för sina uttalanden i anknytning till Estonias förlisning. Bland annat så sa han i fjol till estniska medier att Estonia sannolikt kolliderade med en svensk ubåt. Han uppges även ha varit kritisk till slutrapporten från den ursprungliga svensk-finsk-estniska haveriutredningskommissionen.