Marcus Risberg lämnar Tallink Silja för att bli ny vd på Destination Gotland.

Fotograf: Foto: Emil Nordin / Tallink Silja

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Marcus Risberg blir ny vd för Destination Gotland

Det blir Tallink Siljas vd Marcus Risberg som efterträder Christer Bruzelius som vd för Destination Gotland. Ny vd för Tallink Silja blir Ats Joorits som tidigare varit vice vd.

Under fredagen presenterade både Destination Gotland och Tallink Silja nya personer på posterna som vd. I Destination Gotlands fall handlar det om Marcus Risberg, Tallink Siljas nuvarande vd. Han är även ordförande i Passagerarrederiernas förening och styrelseledamot i Svensk Sjöfart samt Svensk Turism.

– Vi är mycket glada att kunna välkomna Marcus Risberg som ny vd. Destination Gotland står inför en mycket spännande utveckling och en avgörande klimatomställning till fossilfri sjöfart, säger Håkan Johansson, styrelseordförande i Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Flyttar till Gotland

Marcus Risberg tillträder sin tjänst under andra halvan av mars 2021 och kommer att vara bosatt på Gotland.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Gotland och lära känna alla medarbetare. Destination Gotland är ett otroligt fint företag med en samhällsviktig uppgift av stor betydelse, vilket inte minst blivit tydligt under det gångna året. Som ålänning så vet jag hur avgörande goda kommunikationer är för förutsättningarna att leva och verka på en ö som Gotland, säger Marcus Risberg i pressmeddelandet.

Marcus Risberg efterträder Christer Bruzelius som går i pension efter att ha varit vd för Destination Gotland sedan 2012. 

Ats Joorits blir vd för Tallink Silja

Ats Joorits. Foto: Tallink Silja

Samtidigt meddelande Tallink Grupp under fredagen att de utsett Ats Joorits till ny vd för Tallink Silja AB. Joorits har arbetat inom Tallink Grupp och Tallink Silja AB sedan 2006 och är för närvarande ansvarig för koncernens kvalitetsledning med bas i Sverige. Dessförinnan har han varit vice VD och försäljnings- och marknadschef samt produktchef inom Tallink Silja AB.

– Det är naturligtvis tråkigt att Marcus Risberg lämnar Tallink Grupp efter många års utmärkt utfört arbete, men vi gläds å hans vägnar över att han får börja en ny roll i en spännande organisation där han kan fortsätta hjälpa till att utveckla och stödja den svenska turistindustrin. Vi önskar honom all lycka och tackar honom för hans engagemang och bidrag till Tallink under många år, och alldeles särskilt under det senaste, extremt utmanande året, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Kan svenska kulturen”

– Att Ats Joorits dessutom redan är baserad i Sverige, kan den svenska kulturen och har färdigt upparbetade kontakter känns särskilt viktigt under den här utmanande tiden när vi börjar bygga upp vår verksamhet efter coronakrisen och behöver jobba hårt för att säkra företagets framtid, säger han.