Kalle Osola från Gränsbevakningen och Patrick Norrgård, befälhavare på Norstream vid ceremonin på Aboa Mare.
Aboa Mare

Roro-kapten hedras för räddningsinsats

Gränsbevakningen i Finland har hedrat befälhavare och besättning på roro-fartyget Norstream för den dramatiska räddningsinsats som utfördes på Engelska kanalen i januari.

Relaterade artiklar

Befälhavaren sjökapten Patrik Norrgård och hans besättning på Bores roro-fartyg Norstream räddade natten mellan den 13 och 14 januari alla sju personer som fanns ombord på det sjunkande lastfartyget Fluvius Tamar. 

Under en ceremoni på sjöbefälsskolan Aboa Mare i Åbo i onsdags tackade Kalle Osola från Gränsbevakningsväsendet Patrik Norrgård för hans insats i en stressfull situation i svåra väderförhållanden.

Utmattade

Under ceremonin redogjorde Patrik Norrgård för operationen. Våghöjden var mellan fem och sex meter, vattentemperaturen sju grader och vindstyrkan 15 meter per sekund. Norrgård manövrerade sitt fartyg mot de nödställda för att de inte skulle skadas av fartygets thrustrar och propellrar. Fem personer lyckades ta sig upp i en livbåt och två låg i vattnet. 

De nödställda togs ombord genom lotsporten. Först räddades den person som bedömdes vara mest utmattad. Han var tung att lyfta upp och föll tillbaka i havet flera gånger. Slutligen lyckades besättningen på Norstream få ombord alla nödställda genom lotsporten.