Arctech Lumi, ett av varvets framtidsprojekt för kryssningar till Arktis.
Arctech Helsinki Shipyard

Sanktioner problematiska för Helsingforsvarvet

Yle i Finland rapporterar att Arctech Helsinki Shipyard kan få en ny majoritetsägare.

Relaterade artiklar

Enligt Yle uppges USA:s sanktioner mot Ryssland störa Arctech Helsinki Shipyards verksamhet. Varvet ägs av den ryska koncernen United Shipbuilding Corporation (USC). Nu försöker den ryska ägaren få in en ny majoritetsägare för att slippa sanktionerna.

Kermas

Enligt Yles uppgifter är det investeringsgruppen Kermas som har visat intresse av att köpa Helsingforsvarvet.

Esko Mustamäki, vd för Arctech Helsinki Shipyard bekräftar till Yle att USC söker en köpare, men kommenterar inte vilken köpare det kan handla om.

– Målet med att ändra ägararrangemangen är att lösa de problem som drabbar varvet i och med sanktionerna mot Ryssland. Den nya ägaren ska inte finns på någon lista över sanktioner, säger han.

Vill bygga passagerarfartyg

Arctech har redan tidigare aviserat intresse av att komma in på marknaden för passagerarfartyg – något som Helsingforsvarvet under tidigare ägarskap var känt för. Med dagens ägarstruktur har det uppenbarligen varit problematiskt.

– Under årens lopp har vi byggt cirka 60 procent av isbrytarna i världen men också en stor mängd kryssningsfartyg. Där finns det stor efterfrågan och där kommer vi att satsa mera, säger Mustamäki till Yle.