Norges nationaldag 17 Mai står för dörren. En gång deltog jag i firandet på Norska Sjömansklubben i Yokohama (sedermera sorgligen riven och ersatt av ännu ett parkeringshus). Även ”søta bror”, det klassiska smeknamnet på oss svenskar, var hjärtligt välkommen på klubben.
Inför årets 17 Mai tänker jag på en remarkabel norrman, som gav upphov till Japans ledande ölmärke Kirin.
William Copeland tillhörde de tidiga utländska kolonisterna i Yokohama, vid Tokaidovägens tredje station Kanagawa. Denna låg åt hamnen till, där järnvägsstationen heter Kannai (”inom kontrollstationen”). Där och ingen annanstans fick de första utlänningarna slå sig ned från 1859. Numera är Kanagawa namn på hela länet, som sträcker sig ända till turistmålet Hakone.
Egentligen var Copeland en norrman som bytt identitet. Johan Martinius Thoresen hade gått i bryggarlära hemma i Arendal. Längtan ut i världen tog överhand, och ynglingen valde att dra over Blåmyra med det hägrande USA som slutdestination. Så småningom blev han amerikansk medborgare och passade då även på att skifta namn.
Efter sina törnar till sjöss klev Copeland iland i Yokohama, där han 1870 grundade Spring Valley Brewery. Det gick upp och ned, och 1884 blev han av med bryggeriet. Bakom efterträdaren Japan Brewery stod lokala britter och tyskar, som 1888 lanserade varumärket Kirin Beer. Så småningom hamnade bryggeriet i Mitsubishis breda famn; ett konglomerat med rötter i samurajklanen Tosa (vars allra första affärsprojekt blev embryot till jätterederiet NYK).
I lunden Kirin-en i förorten Yamate vittnar en minnessten om Copeland alias Thoresen och hans lyckosamma brygd. En gång lyckades jag hitta dit efter en lång och mödosam promenad i den japanska högsommarhettan med extrem luftfuktighet. Därefter stretade jag, dyngblöt av svett, vidare till United Seamen’s Service i Honmoku-hamnen. Belöning för mödan blev en kall Kirin tillsammans med Norsk Sjømannsforbunds mångårige ombudsman i Yokohama, Terje Grimsrud. I likhet med många andra skandinaviska sjömän hade han knopat hymens band och rotat sig i sin japanska hustrus land.
Thoresen/Copelands brygd skulle bli Japans mest framgångsrika ölsort. Men själv dog han utfattig 1902 och vilar sedan dess på Utlänningskyrkogården i Yokohama. Där hedrar dagens Kirin-bryggeri honom på hans dödsdatum den 11 februari varje år.
När jag tömmer en öl av visst märke leds tanken ofelbart till ytterligare ett i den långa raden av märkliga skandinaviska sjömansöden.
Kirin är den östasiatiska ”enhörningen” med drakhuvud, lejonman och hjortkropp. Den symboliserar godhet och ett långt liv. Kirin bor i paradiset och visar sig endast när en enastående vis personlighet skall födas.
Japans ledande ölbryggeri med namnet Kirin ingår således i det vittomfamnande Mitsubishi (vars namn betyder ”tre sjönötter”, illustrerat i stiliserad form av bolagsfamiljens logotyp som har sitt ursprung i Tosa-klanens mon, samurajsignum).
Det blev fler tillfällen att svinga Kirin-bägare med sjöbroder Terje. På United Seamen’s Service hade han sin egen barstol, märkt ”Terji-san The Friendly Viking”.
Vi brukade träffas under min egen familjs återkommande besök hos släkten i Yokohama. Men de skandinaviska sjömansleden har tunnats ut, och härom året törnade även Terje in för gott – seglade in i den sista hamnen, som det också brukar uttryckas.
På 17 Mai svingar jag en bägare och utdelar en postum skål till både Thoresen/Copeland och hans sentida landsman Terje Grimsrud!
Kommentarer
Bo Hansson
Torbjorn, du skall ha tack for dina fina ock intressanta artiklar in Sjofartstidningen.
Jag gick i land in Yokohama 1980 ock ar fortfarande har. Under aren svangde jag manga Kirin Beer Jugs med Terje bade pa USS klubben ock pa den mer centrala Mission to Seafares bar.
Terje var en glad ock travlig gutt. FYI bartendern pa bilden har nu sin egen restaurant i Isogo stadsdelen, heter Sunset Diner.