Ett djurskyddssällskap har ilsknat till mot marodörer som skjuter måsfåglar med luftgevär vid Englands sydkust. Vilda inhemska fåglar är fredade enligt brittisk lag.
De kanske kan anses vara lagom karismatiska när de störtdyker för att blixtsnabbt snappa din just inköpta hot dog. Men de är smarta, och en bister verklighet har tvingat många av dem in i stadsmiljöer för att hitta mat åt sig själva och sina ungar. Fiskbestånden i närliggande hav har minskat, och själva har de decimerats till följd av fågelinfluensan. Gråtruten (eng. herring gull eller spat mew) lär rentav ha rödlistats i Storbritannien.
Måsar flyger gärna över fiskstim och var förr anlitade som ”naturens ekolod” vid havsfiske. Vi brukar nog bunta ihop måsarterna och kalla alla ”fiskmåsar”. Men bohusfiskarens fiskmåk (eng. seamew eller mew gull) är bara en av omkring 45 arter. Den liknar den hos oss ännu vanligare gråtruten, som emellertid är betydligt större. Desto mer sällsynt här hemma är Norra Ishavets vittrut, som – kanske till följd av sin myndiga framtoning – har kallats ”borgmästaren”.
Fiskmåsar kan på grund av sin utstyrsel kallas white nuns (”vita nunnor”). Till utseendet lika fromma framstår måhända den argentinska kustens dominikanermåsar. Men de är mycket aggressiva. Likt enorma myggsvärmar angriper de blixtsnabbt rätvalar som dyker upp ur havet och sliter hud- och köttstycken ur ryggarna på de hårt prövade däggdjuren.
Även måsar har ansetts härbärgera drunknade sjömäns själar och får därför inte dödas. Om man till sjöss ser tre måsar slåss är det ett säkert varsel om förestående katastrof. Detta gäller nog mest den tretåiga måsen, som är den ende havsnomaden i måsarnas krets. Den är även känd under det ljudhärmande namnet kryckja (eng. kittiwake).
Måsar har också kallats chief stoker, ”förste eldare”. Deras vilda skrockande ansågs likna det som kännetecknade denna utdöda sjömansart, som följaktligen ”går igen” i måsskepnad.
Den sommartid mörkhuvade och i övrigt nästan helvita skrattmåsen (black-headed gull) har av sjöfolk kallats crow in working rig, ”kråka i arbetsrigg”.
Skämt på temat måsfåglar förekommer också:
– Hej lilla tärnan, hur mås?
– Äh, håll truten!
Och ytterligare ett:
– Varför flyger fiskmåsar med bara en vinge efter Skärhamnsfartyg?
– Dom måste ha matsäck i den andra vingen…
Efter närkontakt med flera Skärhamnsfartyg, och att därvid ha njutit av mässbordens håvor, vet jag att det inte har med vår tids verklighet att göra.
Kommentarer