Gotland på Damenvarvet i Göteborg.
Pierre Adolfsson

M/S Gotland seglar igen

Destination Gotlands färja M/S Gotland är nu åter i trafik efter grundstötningen utanför Oskarshamn i början av året.

Relaterade artiklar

– Vi har bytt ut en hel del plåt på skrovbotten och bytt fyra propellerblad på styrbordspropellern. Klockan 16.20 i går kväll avgick hon från Visby och gjorde första seglingen på turlistan efter olyckan, säger Per-Erling Evensen, informationschef på Destination Gotland, till Sjöfartstidningen.

Vatteninträngning

M/S Gotland gick på grund utanför hamninloppet till Oskarshamn 2 januari och ådrog sig skrov- och propellerskador, den 8 januari veckan efter sattes hon i en flytdocka på Damenvarvet i Göteborg för reparationer. 

Både Statens Haverikommission och Destination Gotland utreder olyckan. Vid tidpunkten för olyckan fanns 188 passagerare ombord. Fartyget kunde själv gå säkert till ordinarie kajplats i hamnen, man kunde tidigt konstatera att vatten trängt in i tankar.

Sex enkelturer per dag

Under tiden M/S Gotland låg på varv gjordes en del turändringar och snabbfärjan HSC Gotlandlia II sattes in på helgerna.

– Det har egentligen inte varit några problem, vi har ordinarie dockningsintervaller som vi följer och har kapacitet för att ha tonnage borta. Ett fartyg kan serva både Nynäshamn och Oskarshamn med sex enkelturer per dag då de gör 28 knop, säger Per-Erling Evensen.

M/S Gotland byggdes 2003 på kinesiska GSI-varvet (Guangzhou Shipyard International Co Ltd). Hon har en passagerarkapacitet på 1.500 och 115 hytter. Lastkapaciteten är 500 personbilar på 1.800 filmeter.


Lämna en kommentar på "M/S Gotland seglar igen"

Hittills finns det 0 kommentarer. Samtliga kommentarer granskas i förhand innan publicering.
Läs våra regler för kommentering!


Än så länge så har ingen kommenterat artikeln. Bli först!