Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi | Haveri

Jutlandica åter i trafik

Stena Jutlandica har lämnat varvet Fayard i Odense och sätts nu åter i trafik. Premiärturen efter kollisionen med Ternvind i juli sker idag fredag. 

Jutlandica har efter kollisionen med Terntanks produkttanker Ternvind den 19 juli genomgått reparationer på det danska varvet Fayard. På torsdagen lämnade hon varvet, och är nu åter redo för att gå i trafik.

Första turen sker idag fredag klockan 12.15, då hon avgår från Göteborg mot Fredrikshamn.

”Värsta tänkbara tillfälle”

Orsaken till kollisionen den 19 juli utreds nu av Statens haverikommission. Från Stena Lines håll uppger man att Jutlandicas frånvaro har inneburit mycket merarbete och stora kostnader – dels för att genomföra reparationsarbetet på varv, dels för att boka om mellan 40.000-50.000 gäster och fler än 5.000 lastbilar och trailers.

– Vi kan konstatera att det skedde vid värsta tänkbara tillfälle, mitt i en högsäsong där många avgångar redan var fullbokade. Det har inneburit både olägenheter för våra kunder och intäktsbortfall för oss, kommenterar Niclas Mårtensson, vice vd på Stena Line.

Ask ur trafik

Kollisionen innebar också att Stena Line tvingades tidigarelägga flytten av Scanrail-ersättaren Ask på linjen Göteborg-Fredrikshamn, som fick rycka in och ersätta Jutlandica efter kollisionen. Från och med lördagen 8 augusti tas dock Ask tillfälligt ur trafik och återkommer i början av oktober under sitt nya namn, Stena Gothica. Under tiden kommer hon också att genomgå renoveringar av kök och restaurang.

Ternvind också tillbaka

Även produkttankern Ternvind är nu åter i trafik efter att i likhet med Jutlandica befunnit sig på Fayard-varvet för reparationer sedan kollisionen. Ternvind kunde för sin del lämna varvet redan i onsdags morse, och var vid lunchtid på fredagen på väg till Brofjorden.

– Hon fick inte så allvarliga skador utan tog smällen ganska så klockrent. Det gjorde att skadorna blev mycket mindre än befarat, säger Tryggve Möller, styrelseordförande i Terntank, till Sjöfartstidningen.

Kommentarer

 • Anonymous

  Har även Ternvind lämnat varvet?

  • Lars Andersson

   Hej! Fick precis tag på information om Ternvind och har nu uppdaterat artikeln.

   Med vänliga hälsningar
   Lars Andersson / reporter

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.