Avtalet mellan Stena Line och Göteborgs Hamn omfattar konstruktionen av den nya terminalen samt hyra och leasing av terminalområdet och en ny terminalbyggnad. Avtalet sträcker sig över 25 år.
– För oss i Göteborgs Hamn är detta en milstolpe att kunna fördjupa samarbetet med Stena Line i ytterligare 25 år med start 2028. Det gör både hamnen och Stena Line mer konkurrenskraftiga genom tillgången till infrastrukturen som finns där. Att dessutom kunna flytta bort 250.000 lastbilar från stadskärnan känns fantastiskt, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs Hamn till Sjöfartstidningen.
Slutet på en epok
För Stena Line innebär avtalet att de sista kapitlen av rederiets historia med trafik från centrala Göteborg nu har påbörjats. Stena Line har trafikerat innehamnen sedan 1960-talet och har idag trafik från Masthuggskajen till Fredrikshamn i Danmark samt från Majnabbe för linjen till Kiel i Tyskland.
– Det här kommer att bli ett ganska stort skifte utifrån vår hemmahamn och där allt började. Men vi har vant oss vid tanken och därför bestämt oss för att göra det så bra som möjligt, säger Niclas Mårtensson, Stena Lines vd till Sjöfartstidningen.
Kommer närmare järnvägen
Förutom att flytten innebär steg framåt för både Stena Line och Göteborgs stad i den gröna omställningen med kortare seglingstid och minskad tung trafik i stadskärnan, så menar Niclas Mårtensson att den största uppsidan med flytten kommer bli närheten till infrastrukturen.
– Vi kommer närmare både motorvägen, järnvägsspåren och våra logistikkunder. Bara en sådan sak att vi kommer kunna ta del av intermodaliteten på ett helt annat sätt än vad vi kan i dag, säger han.
Utifrån ett passagerarperspektiv ser Niclas Mårtensson dock att den nya läget utanför stadskärnan kommer medföra andra utmaningar.
– Jag tror att vi får en liten utmaning när det gäller dagsturister och gående passagerare, men jag är övertygad om att Göteborgs Stad och Västtrafik kommer sätta in bussar som är synkade med våra avgångar och ankomster. Vi förväntar oss inte att det ska bli något tapp för oss, säger han.
Huvudkontoret blir kvar
Även om rederiet kommer att flytta sin färjetrafik till Arendal, så kommer huvudkontoret att bli kvar vid Masthuggskajen, inte minst eftersom Stenakoncernen är med och utvecklar de nya stadsområdena runt Järntorget och Masthuggskajen.
– Vi är en stor arbetsgivare i Göteborg och då måste vi ligga kvar där vi ligger i dag för att kunna attrahera den kompetens vi behöver till huvudkontoret. Sedan kommer Stena Lines operativa verksamhet ligga ute i Arendal, säger han.