Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Hamn/Logistik

Unik vecka i kryssningsstaden Göteborg

Det här är en unik vecka i Göteborg som kryssningsdestination. Fler kryssningsfartyg än någonsin tidigare kommer in samtidigt.

– Idag är verkligen en glädjens dag. Vi har uppvaktat Princess Cruises ända sedan vi grundade vår samverkan och i år blir det åtta anlöp totalt och det betyder 27.000 gäster med bara Princess Cruises. Det är fantastiskt för staden, säger Sara Sundaeus, Project Manager Cruise / Leisure Travel vid Göteborg & Co under en rundvisning ombord på Princess Cruises fartyg Royal Princess i Göteborgs hamn i veckan.

Göteborg & Co:s uppgift är att genom bred samverkan marknadsföra och utveckla Göteborg som turist-, mötes- och evenemangsstad.

Unik vecka

Även Jill Söderwall, Vice President Business Area Energy & Cruise, vid Göteborgs Hamn AB har svårt att dölja sin förtjusning över det ökande intresset för Göteborg som kryssningsdestination.

– Den här veckan är helt unik i vår historia. Idag har vi tre fartyg och i morgon fyra. Det har aldrig hänt tidigare samtidigt. Totalt denna vecka tar vi emot 15.000 passagerare, vilket ungefär var ett normalår var i mitten på 2000-talet här i Göteborg. Vi använder fyra olika kajer: Arendal, Skandiahamnen, Stigbergskajen och Frihamnen.

Turnaround

Och det är inte enbart Princess Cruises som kommer med något nytt i Göteborg.
– Vi har till exempel delturnaround för MSC med ett antal anlöp. Turnarounds i sig innebär ju ofta någon hotellnatt extra. Sedan har vi också haft rederiet Aida som stannat en natt vid några tillfällen i år. Då har vi möjlighet att visa lite annat i staden också, säger Jill Söderwall.

Michael Korhonen är en av representanterna för Princess Cruises som förevisar fartyget.

– Vi har 3.550 passagerare och sedan har vi cirka 1.400 besättningsmedlemmar så vi alltså ratio 1 till 2, säger han.

Han berättar vidare att Royal Princess gjorde en transatlantisk ompositioneringskryssning från Florida till Köpenhamn för att den här sommarsäsongen göra kryssningar från Köpenhamn. På hösten går Royal Princess tillbaka till New York för att under vinterhalvåret kryssa i Karibien.

Kommentarer

  • Anonymous

    Ännu en bro som tyvärr blev något för låg vilket omöjliggör för de största fartygen att nå central kaj utan förvisas till Skandiahamnen m.fl. Synd när vi får hit Princess C. – ett toppenrederi vilket tog mig runt Kap Horn förra året. L. Fougelberg

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.