Fotograf: Pierre Adolfsson

Kategori: Arbetsmarknad | Juridik | Passagerarsjöfart

Tvingas jobba trots sjukdom

Scandlines tvingar anställda att jobba – trots 39 graders feber eller ryggskott.

En läkare på en vårdcentral i Helsingborg har under hösten vårdat flera anställda på Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör. Anställda som vittnat om att rederiet enbart godtar sjukintyg utfärdade av den företagshälsovård de själva anlitat. Därför har läkaren anmält företagshälsovården till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läkaren skriver i anmälan att han anser att de anställda inte får sina lagliga rättigheter som patienter tillgodosedda, när de inte har möjlighet att välja vårdcentral.

Välkänt företag

Scandlines har ett avtal om företagshälsovård med en av de större företagen på den marknaden. Och enligt läkaren, som skrivit anmälan, har de båda företagen kommit överens om att inte tillåta sjukskrivningar om febern inte överstiger 39 grader.

”Och även vid tunga arbeten som exempelvis tunga lyft godkänns inte ryggskott som sjukskrivningsgrundande. Om patienten uteblir på grund av sjukdomar som inte godkänns av företagshälsovårdens läkare uteblir sjuklönen helt”, står det i anmälan. Många har därför tvingats ta ut semester när de är sjuka.

”Helt oacceptabelt”

– Det är så klart helt oacceptabelt om det är som så att företaget inte godkänner sjukintyg från annat än sin inhyrda företagshälsovård, säger Seko Sjöfolks ombudsman Mikael Lindmark.

Enligt honom har de ännu inte fått något konkret från sina medlemmar om att Scandlines skulle ha nekat sjukskrivningar från annat än företagshälsovården.

– Men jag är inte förvånad om det stämmer att det sker i just Scandlines, säger han.

Dålig relation mellan företag och anställda

Han berättar att de under lång tid känt till att relationen mellan ledningen och de anställda ombord har varit ”frostig”, som han kallar det. Skulle han nu få något konkret från någon medlem som kommer de vidta åtgärder för att förhindra det som Scandlines och deras företagshälsovård misstänks ha satt i system.

Kommentarer

 • Kapten motvind

  Låter ju myspysigt. Människovärdet nere på noll.

 • Anonymous

  Beklämmande att läsa att SEKO Sjöfolks centrala representant inte är saklig och försöker hålla sig till ärendet. Utan att ha något konkret att gå på i ärendet försöker man istället smutskasta arbetsgivaren. Synnerligen oprofessionellt och ingen god företrädare för att bevara den ’svenska modellen’…

 • Andreas Åsenholm

  Om uppgifterna stämmer , så är det här förfaringssättet ytterst tveksamt och bör nog genomgå en juridisk prövning.

 • Anonymous

  instämmer

 • Anonymous

  Det krävs ett systematiskt arbetsmiljöarbete med företagshälsovård. Det krävs vidare att rederiet skall utreda alla sjukskrivningar som är återkommande eller långvariga. Vad är bättre för det än företagshälsovården? Skall man kräva ansvar och åtgärd av rederiet men slå verktyget ur deras händer?

  • Johan Bergman

   Visst ska Scandlines, och andra företag, ta ett ansvar vad gäller rehabilitering och få sina medarbetare att må bra. Men stämmer detta – att de bara godkänner sjukskrivningar från sin företagshälsovård, och inte respekterar och litar på sina medarbetare att välja vilken vårdcentral som passar bäst – tycker jag att företaget beter sig respektlöst.

   • Anonymous

    Det kanske är så att företagshälsovården sköter rehabiliteringsplanerna, och de blir väldigt svåra att göra om den anställde absolut skall gå någon annanstans…Står ju i artikeln att ingen fått in några fakta!

 • Mikael Lindmark

  Nu är det så att det är anmälan jag kommenterar. OM det stämmer är det oacceptabelt. Huruvida företaget gör på detta sätt får tiden utvisa.

  • Anonymous

   – Men jag är inte förvånad om det stämmer att det sker i just Scandlines, säger han.

   Är det en lämplig kommentar från en ombudsman? Är det då också OK om arbetsgivaren kommenterar era medlemmar på det sättet i media?

   • Mikael Lindmark

    Det är i min värld skillnad på företag/organisation och enskilda medlemmar/anställda. Det händer att vi som organisation får ta emot denna typen av kommentar. Så nej inte ok om AG ger sig på enskilda medlemmar lika så ger jag mig inte på chefer eller anställda i föreraget.

    • Anonymous

     Arbetstagarens representant kan alltså kritisera arbetsgivaren utan att man har något konkret att komma med men inte tvärt om…

     Sedan undrar ni varför rederierna flaggar ut? Gör om, gör rätt!

     • Mikael Lindmark

      Självklart kan de kritisera och det gör de varje dag. Det konkreta i detta fallet var en anmälan från en läkare. Som om den skulle stämma var jag inte förvånad. Förövrigt är denna diskussionen avslutad om du inte redogör vem du är. Det är bristen med denna sidan att personer som du kan debattera helt anonymt.

      • Anonymous

       Nu är detta ett forum där man har möjligheten att vara anonym, och diskussionen fortsätter helt säkert både här och på andra ställen även om du inte deltar.

       Du kan inte jämföra dig med varken arbetsgivare eller anställd, du har samma funktion som SARF. Din kommentar mot ett företag är likvärdig med om de skulle kritisera en medlem hos dig, ”Det skulle inte förvåna oss om just NN fuskar med sjukskrivningar”

 • Anonymous

  Helt klart för lite kaffe.

 • Anonymous

  Det kanske är något kemiskt?

 • Douglas Eliasson

  Det ar bara ett satt att komma at ledningen, som ar inkompetenta att leda personal.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.