Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsutrustning | Miljö | Regelverk

Robin Hood utrustas med skrubber

TT-Line avtalar med Wärtsilä om turnkey-leverans av fyra skrubbersystem till ropax-färjan Robin Hood.

Under sommaren 2014 kommer TT-Lines ropax-färja Robin Hood på linjen Trelleborg–Travemünde att utrustas med Wärtsiläs hybridskrubbersystem för att uppfylla svavelreglerna efter 2015. Turnkey-leveransen omfattar fyra skrubberenheter. Robin Hood levererades av Finnyards i Raumo, Finland 1995 och har diesel-elektrisk maskineri med fyra huvudmotorer.

Grön strategi

– Miljöansvar är ett nyckelelement i TT-Lines Green Ship-strategi. Pilotinstallationen av Wärtsiläs avgasreningssystem på Robin Hood är ett betydelsefullt steg mot vårt mål i detta sammanhang. Retrofit-projektet delfinansieras av Europeiska Unionen genom TEN-T MOS ”Green Bridge on Nordic Corridor” projektet, säger Hannes Conzen, vd för TT-Line.

– Detta är det första retrofit-projektet för ett stort ropax-fartyg där vi tar fullt ansvar för Engineering Procurement and Construction, säger Leonardo Sonzio, direktör för Retrofit, Environmental Solutions, Wärtsilä Ship Power.

Hybrid

Leveransen till Robin Hood gäller ett hybridskrubbersystem, som kan opereras antingen som open loop eller closed loop. I open loop används havsvatten som svaveloxiderna i avgaserna reagerar med och bildar svavelsyra. Wärtsilä uppger att processen inte kräver några kemikaler eftersom den naturliga salthalten i vattnet neutraliserar syran. I closed loop förstärks den naturliga salthalten i havsvattnet av en alkali.

Systemets tvättvatten behandlas och övervakas för att säkerställa att det uppfyller alla kriterier för att få släppas ut i havet, uppger Wärtsilä vidare.

Kommentarer

  • Anonym

    Kul att man ligger i framkant vad gäller teknisk utveckling. Mindre kul är det faktum att Nils Dacke flaggas ut och ca 70 svenska ombordanställda mister sina jobb.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.