Civilingenjören Gent Cali gav sitt CV till Göteborgs hamns HR-chef på mässan Skarpt Läge.

Fotograf: William Turner/Göteborgs hamn

Kategori: Arbetsmarknad | Hamn/Logistik

Skarpt läge för unga jobbsökare

Som en av 35 närvarande arbetsgivare sökte Göteborgs hamn framtidens förmågor på jobbmässan Skarpt Läge, där besökarna kan söka jobb direkt på plats.

1.800 jobb erbjöds de tusentals unga besökarna på mässan Skarpt Läge, som hölls på Göteborgsoperan den 15 mars, skriver Göteborgs hamn i ett pressmeddelande. Sjöfartsaktörerna på plats var Göteborgs hamn och Stena Line.

Personligt möte

Mässan riktar sig till unga vuxna mellan 16 och 30 år och arrangeras för åttonde gången i rad. Den har ett ovanligt upplägg där alla företag på plats har erbjuder jobb för ansökan direkt på plats.

– För många ungdomar är det första gången de faktiskt får träffa en arbetsgivare personligen. Här blir de sedda, känner sig inkluderade och får en möjlighet att prata direkt med dem som har arbete eller betald praktikplats att erbjuda, säger Lotta Susanne Forsberg, grundare och initiativtagare av föreningen Skarpt Läge.

CV-stuga i hamnen

Veckan före mässan anordnade Göteborgs hamn öppet hus och CV-stuga där alla som ville kunde få hjälp av hamnens medarbetare att skriva sitt CV och även få tips och råd på vad man ska tänka på inför en anställningsintervju. ”Där många unga med svenskfödda föräldrar får sitt första jobb via föräldrarnas nätverk och kontakter har unga med utlandsfödda föräldrar som saknar kontaktnät svårare att få ett jobb på detta sätt”, skriver hamnen i pressmeddelandet.

– Vi ska vara en arbetsplats för framtidens göteborgare och då vill vi bidra på vårt sätt för att skapa möjlighet för alla unga, oavsett kontaktnät, att få de bästa förutsättningarna för att starta upp sitt vuxenliv. Det är en liten insats för oss samtidigt som det är väldigt viktig för hamnens fortsatta framtid att nå rätt kompetens, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs hamn.