Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Osäker framtid för Grenåfärjan

Stena Line överväger att flytta Grenåfärjan till Halmstad. Orsaken är att Varbergs kommun inte projekterar för ett färjeläge i den nya framtida hamnen.

Stena Line har nu inlett processen med att söka alternativ till Varberg som hamn för trafiken till Grenå, uppger rederiet i ett pressmeddelande.

Västerport

Bakgrunden är att Varbergs kommun vill kunna hålla tidsplanen för stadsutvecklingen i Västerport. Kommunen kommer därför, enligt pressmeddelandet, nu att säga upp hyresavtalet med Stena Line som måste flytta från sitt nuvarande läge senast tredje kvartalet 2019.

– Vi har funnits i Varberg i många år och tycker givetvis det är tråkigt att behöva starta en process med att leta efter alternativ hamn, säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines linjer Sverige och Danmark i pressmeddelandet.

Viktig linje

För Stena Line är trafiken mellan Sverige och Danmark strategisk viktig. Varje år transporteras cirka 170 000 passagerare, 45 000 bilar och 45 000 lastbilar. För resenärerna är linjen främst känd som Legolandslinjen och för många företag fungerar den som en viktig länk i logistikkedjan.

– Linjen är en viktig del av infrastrukturen både för näringslivet, fraktkunder och turister. Vi kommer fortsätta att utveckla vår trafik med våra kunder i fokus och med målet att trafiken ska fortsätta växa, säger Tony Michaelsen.

Avsiktsförklaring

Stena Line har nu skrivit en avsiktsförklaring med Hallands Hamnar för den fortsatta dialogen om Halmstad som möjligt alternativ.

– Vi har skrivit denna avsiktsförklaring med Hallands Hamnar för att kunna fortsätta dialogen i mer konkreta termer. Vi kommer nu fortsätta den dialogen, samtidigt som vi också utvärderar alternativ, säger Tony Michaelsen.