Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Ökat intresse för nöjesresor till Polen

Det är inte bara på linjerna till Danmark som Stena Line just nu märker av ett ökat bokningstryck, samma sak gäller även för linjen till Polen mellan Karlskrona och Gdynia.

Under hela pandemin har Stena Line seglat på linjen mellan Karlskrona och Gdynia med totalt ett fyrtiotal avgångar varje vecka med färjorna Stena Vision, Stena Spirit och Stena Nordica. Under det senaste året har rederiets främsta fokus varit att upprätthålla godstrafiken och enligt ett pressmeddelande från Stena Line har den trafiken överträffat rederiets förväntningar under de senaste sex månaderna. 

”Industrier går på högvarv”

– Frakten är vår viktigaste intäktskälla, särskilt under pandemin. Därför är det glädjande att godstrafiken överträffar våra förväntningar och har gjort så under det senaste halvåret. Anledningen är att industrier och produktionen går på högvarv för att ta igen nedstängningar i Europa under tidigare delar av pandemin, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Allt fler nöjesresor

Liksom många andra av Stena Lines 17 linjer i Europa har den mellan Karlskrona och Gdynia tappat en stor andel passagerare under pandemin. Dock har den linjen klarat sig bättre än många av de andra på grund av den stora andelen nyttoresande för exempelvis arbete, studier eller för att träffa släktingar på andra sidan Östersjön.

Dock ser Stena Line just nu även en ökning när det gäller nöjesresor. Antalet passagerarbokningar har ökat den senaste tiden och det gäller både för att resa nu och under sommarens högsäsong. Enligt rederiet var ökningen av kryssningsgäster från Sverige över 500 procent under april, om än från låga nivåer. Bokningarna för maj visar att intresset håller i sig, vilket får Stena Line att se optimistiskt på högsäsongen.

”Inte en vanlig sommar, men bättre än 2020”

– Vi är optimistiska inför sommarens högsäsong och det är tydligt att vi delar optimismen med våra kunder. Den blir nog inte som en vanlig sommar men betydligt bättre än 2020. Med anledning av pandemiläget är det såklart många som är avvaktande men vi ser att bokningarna för framförallt juli börjar ta fart och att det främst är våra flexibla biljetter som ökar. Man vill helt enkelt kunna ändra sina resplaner på kort sikt om läget i samhället förändras, säger Carl Mårtensson.