Stena Danica i Göteborgs skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Optimism hos Stena Line efter bokningsrusning

Stena Line ser just nu en kraftig ökning av antalet bokningar till Danmark på grund av lättade reserestriktioner. Nu ser rederiet optimistiskt på högsäsongen.

Efter över ett år med kraftigt minskade passagerarvolymer på grund av pandemin ser Stena Line nu att bokningstakten ökat igen på de två linjerna till Danmark.  Rederiet skriver i ett pressmeddelande under fredagen att sedan Danmark inledde sin stegvisa öppning av samhället den 21 april har andelen resenärer från Danmark till Sverige ökat betydligt. 

Optimism inför ytterligare lättnader

Från och med den 1 maj planerar Danmark för ytterligare lättnader av reserestriktionerna, bland annat att färdigvaccinerade undantas från testkrav och isolering i Danmark. Enligt Stena Line väntas det leda till fortsatta bokningsökningar och fler passagerare på färjorna inför och under sommaren.

– Bokningsökningarna i april bekräftar det vi sett i våra kundundersökningar, att det finns ett stort intresse för att resa och att kombinationen färja och bil är ett populärt alternativ. Våra färjor har knutit ihop Kattegattregionen i snart 60 år så det känns härligt att återigen känna vind i seglen för den dansk–svenska turismen, säger Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer, i pressmeddelandet. 

Ökat med 107 procent

Jämfört med föregående år har bokningarna i april för de två Danmarkslinjerna ökat med hela 107 procent, dock från låga nivåer. Generellt är det passagerare med egen bil från Danmark som ökat. Även dagsturer från Göteborg där passagerarna inte går i land i Danmark har ökat. 

Dessutom ser Stena Line också ett ökat antal bokningar inför sommarens högsäsong, vilket de hoppas ska hålla i sig i takt med att reserestriktionerna lättas och andelen vaccinerade ökar, både i Sverige och Danmark.

– Så fort det sker lättnader i reserestriktioner syns det i våra bokningssiffror. Vi är optimistiska för att detta ska fortsätta och vi ser redan en positiv bokningstrend både från den svenska och danska sidan inför sommarens högsäsong. Det är tydligt att vår optimism och längtan efter att resa delas av våra kunder, säger Elisabeth Lönne.