Fotograf: meyer werft

Kategori: Miljö | Fartygsutrustning | Passagerarsjöfart

NCL väljer scrubbers för nybyggen

Inför de nya svavelreglerna 2015 har kryssningsrederiet Norwegian Cruise Line, NCL, beslutat installera skrubbers på det kryssningsfartyg som byggs av Meyer Werft i Tyskland för leverans 2015 samt på systerfartyget, en option som nyligen deklarerades, som skall levereras 2017. Beslutet innebär att norsk-svenska Green Tech Marine skall leverera fem skrubbers till varje fartyg.

Installationen bygger på Green Tech Marines kompakta GTM-R-skrubber med en skrubber för varje maskin. Med en total effekt på 76,8 MW blir det den största skrubberanläggningen i världen. Genom att välja en skrubber för varje maskin, och som dessutom ersätter ljuddämparen, kan installationen, till skillnad från en stor gemensam skrubber för alla maskiner, ske utan att inkräkta på hyttkapacitet eller andra passagerarutrymmen hävdar rederiet.

Fartygen det rör sig om är av NCL:s Breakaway Plus-klass med ett brutto på cirka 163.000 och kapacitet för 4.200 passagerare.

Norwegian Cruise Line har idag inte särskilt mycket med Norge att göra. Bolaget ägs till hälften av Genting Hong Kong Limited, tidigare Star Cruises, samt till hälften av det amerikanska investmentbolaget Apollo Management.

Green Tech Marine har tidigare i år försett NCL:s Pride of America som seglar på Hawaii-kryssningar med fyra skrubbers. Företaget har huvudkontor i Farsund i södra Norge samt i Göteborg.

Kommentarer

  • Anonymous

    Ja med en scrubber så flyttar man ju svavlet osv. till havet istället för till luften om jag inte tar fel, Är det bra?????

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.