Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Minskat matsvinn på Mariella

På fyra månader har Viking Lines fartyg Mariella minskat matsvinnet från ombordrestaurangerna med 40 procent.

Matsvinnet har under perioden minskat med cirka 27 ton, vilket motsvarar 70.000 matportioner, meddelar Viking Line. Det matsvinn som fortsatt uppstår används i sin tur för att producera biogas.

I april 2019 inleddes ett pilotprojekt tillsammans med företaget Winnow, som är specialiserade just på att hjälpa företag att minska sitt matsvinn. Projektet har genomförts på fartyget Mariella, som går varannan dag från Stockholm till Helsingfors.

Digital spårning

Ombord på Mariella tillagas majoriteten av maten i ett och samma kök, där man har installerat vågar för att i detalj kunna mäta matsvinnet. Med hjälp av Winnows program kategoriseras, vägs och bokförs allt svinn digitalt. Därigenom kan man exempelvis spåra om svinnet kommer från kökets tillagningsprocesser, de matmängder som har producerats eller det som gästerna inte har ätit upp.

– Genom det här projektet har vi på endast fyra månader minskat matsvinnet med 40 procent. Detta har vi främst lyckats med genom att effektivisera tillagningsprocesserna i köket. Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen, säger Janne Lindholm, restaurangchef, Viking Line.

Justerade portionsstorlekar

För att minska mängden överbliven mat på gästernas tallrikar ser Viking Line kontinuerligt över hur man kan påverka i en positiv riktning genom att justera både portionsstorlekar i á la carte-restaurangerna och hur maten ställs fram och serveras i bufférestaurangerna. Där har en framgångsfaktor varit att byta ut större serveringskärl mot mindre portionsbitar av de olika rätterna.

– De här anpassningarna och förändringarna innebär inte att vi behöver kompromissa med matens kvalitet. Tvärtom leder effektiviseringarna i köket till att vi får mer tid över till att vidareutveckla Östersjöns bästa mat och ta hand om våra restauranggäster. Vi är glada att kunna fortsätta projektet på Mariella och planerar att i nästa steg ta det vidare till vårt andra Helsingforsfartyg Gabriella, säger Janne Lindholm.

Stor volym

Av matsvinnet från Viking Lines fartyg Mariella, Viking Grace och Viking XPRS producerade man under 2018 totalt 98.550 kubikmeter biogas, som sett till energimängden motsvarar 111.300 liter bensin.