Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Klart med flytt till Halmstad

Det är nu klart att Stena Line flyttar sin Grenå-linje från Varberg till Halmstad. I slutet av 2019 förväntas den nya linjen vara igång.

Bakgrunden till flytten är att Varbergs kommun planerar att utveckla stadsdelen Västerport, som Stena Lines färja Nautica angör i dag. Varbergs kommun har därför sagt upp hyresavtalet med rederiet. Men ett nytt kontrakt har nu tecknats mellan Hallands Hamnar i Halmstad och Stena Line. 

Tillväxt för fraktverksamheten

– Vi är mycket glada att vi har kommit fram till den här lösningen i samarbete med Hallands Hamnar. Den här linjen är strategisk viktig för oss och från ett verksamhetsperspektiv blir det här väldigt bra, säger Tony Michaelsen, Stena Lines linjechef för Region Danmark, och fortsätter:

– Vi får helt nya upptagningsområden och vi blir en del av den så kallade södra korridoren. Det finns stora befintliga godsflöden mellan Sverige och Danmark som i dag går på landsväg och som har fördelar av att ta sjövägen i stället. Vi tror på en stark tillväxt för vår fraktverksamhet på linjen de närmsta åren och kommer att utveckla den efter våra kunders krav och marknadens utveckling. Vi ser också goda möjligheter att utveckla den svensk-danska turismen. 

Långsiktigt avtal

På Hallands Hamnar, där både Varbergs och Halmstads hamn ingår, är man nöjd med lösningen.

– Vi är mycket nöjda med att förhandlingarna nu har gått i lås och att vi har kunnat teckna ett långsiktigt avtal med Stena Line som fortsatt utvecklar HallandsHamnar på ett bra sätt. Affären är en viktig pusselbit för logistiken regionen och säkerställer dessutom förutsättningarna för lång tid framöver. Just nu pågår projekteringen och byggandet beräknas påbörjas i slutet av året. Vi räknar med att den nya färjeterminalen skall kunna stå klar för trafik under slutet av 2019, säger Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar.