Fotograf: Apply Emtunga

Kategori: Offshore | Arbetsmarknad

Hallå där, Christofer Edström!

Hallå där, Christofer Edström – vd på Apply Emtunga som i dagarna lyfte ut ett fem våningar högt hus ur Arendalshallen.

Vad är det för något ni lyft ut?

– Det är ett Nordsjögodkänt hus som ska stå på en fast plattform. Det är fem våningar högt nu och det ska bli tre till, det vill säga åtta våningar, och ett helikopterdäck. Det blir högre än Arendalshallen, uppåt 50 meter högt. Så det kommer att synas.

Ert hus är till en bostadsplattform, hur många personer kommer att kunna vistas ombord?

– Huset är på 3.690 kvadratmeter och har 95 kabiner varav 24 har vändbara sängar så att två personer kan gå om varandra och använda samma hytt. Totalt är det designat för 119 personer.

Vem är det ni bygger åt?

– Huset ska till plattformen Martin Linge som det franska oljebolaget Total bygger. I det här fallet är vi underleverantörer till Samsung som bygger plattformen. Helst jobbar vi annars direkt mot oljebolagen men det blir allt vanligare att de lägger ut allt på totalentreprenörer som sedan använder olika underleverantörer.

Hur länge kommer man att kunna se huset utanför det gamla Arendalsvarvets skrovhall?

– Vi har kontrakt på att det ska vara färdigt att skeppas iväg den 8 maj.

Emtungas specialitet har alltid varit att bygga moduler inomhus som sedan sätts samman till stora hus, vad är vinsten med den metoden?

– Det går fort och är effektivt, vi håller alltid tiden. Vi bygger ofta alla moduler och sätter ihop dem till ett stort hus här i Arendal innan det skeppas iväg. Då är det färdigt till 70 procent på fabriken och resten sätts ihop på plats. Men för ett tag sedan skickade vi iväg moduler till två siter i Azerbajdzjan där de ska sättas samman.

2008 gick Emtunga i konkurs för att sedan köpas upp och bli en del av den norska koncernen Apply. Hur är läget nu?

– Läget är fantastiskt bra. Vi har fulla orderböcker och har att göra i åtminstone tre år till och vi tittar redan på mer jobb. Vi håller just nu på med en utökning av en BP-plattform inne i hallen. Sedan ska vi bygga en tredjedel av världens största bostadsplattform som vårt moderbolag ska bygga, totalt ska den bli på 15.000 kvadratmeter.

Har ni fulla orderböcker för att det byggs mycket inom offshore eller för att alla plattformar börjar bli gamla och behöver förnyas?

– Både och faktiskt. Kontraktet på Martin Linge skrevs när oljepriset var högre än idag så där hade vi lite tur men med BP har vi haft väldigt goda relationer länge, vi har byggt åt dem sedan 1980-talet och de kommer gärna till oss. Annars är det lite kris inom offshore och många små projekt läggs på is. Fast vi vet sedan tidigare nedgångar att de kommer tillbaka när oljepriset stiger.

Med så gott orderläge undrar man förstås hur många personer ni sysselsätter?

– Vi kan säga att vi skapar 400 jobb. Vi är 110 anställda men vi har ingen egen produktionspersonal utan tar in den från underleverantörer, plus att vi tar in en del ingenjörer från konsultbolag också. Så totalt blir det runt 400 personer inom konstruktion, produktion och projektledning som vi sysselsätter.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.