Fotograf: Styrk Fjaærtoft Trondsen / Fjord Line

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Gott 2016 för Fjord Line

Fjord Lines resultat för 2016 är genomgående positivt. Resultatet förbättrades med en dryg kvarts miljard, omsättningen ökade och såväl fraktvolymer som passagerarantal steg.

Efter tuffa år blev 2016 en ordentlig ljusning för norska färjerederiet Fjord Line. För 2016 som helhet gör Fjordline ett förbättrat resultat före skatt med 236,6 miljoner norska kronor. Under årets sista tre månader ökade omsättningen med 45 procent jämfört med samma period året innan.

Ökning även 2015

I oktober 2015, satte rederiet passagerarrekord när över en miljon passagerare hade rest med rederiet dittills under året. Ökningen i passagerarvolym för hela 2015 blev 27 procent, medan intäkterna ökade med 20 procent, alltså minskade intäkter per passagerare trots förbättrat resultat. 

Stolt göteborgare

Under 2016 ökade antalet passagerare med ytterligare 10 procent, biltrafiken ökade 8 procent och fraktvolymerna med 12 procent. Resultatförbättringen drivs främst av ökad trafik, högre intäkter per gäst, effektiv drift och lägre finanskostnader, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

– Vi är glada över att kunna visa ett så bra resultat. Efter tunga investeringsår och juridisk kamp under 2014 och 2015 kunde vi under 2016 fokusera helt och fullt på att ge kunden bästa möjliga erbjudanden. Det har gett resultat som vi är stolta över att visa upp, säger göteborgaren Rickard Ternblom, koncernchef i Fjord Line.

Växer på Sandefjord–Strömstad

Samtliga fyra fartyg i Fjord Lines flotta är med och bidrar till fjolårets tillväxt, skriver rederiet. Fartygen är Bergensfjord och Stavangerfjord, som trafikerar Bergen–Stavanger–Hirtshals och Langesund–Hirtshals, och HSC Fjord Cat som går mellan Kristiansand och Hirtshals samt Oslofjord i trafik mellan Sandefjord och Strömstad. Särskilt bra utveckling har det varit på rutten mellan Sandefjord och Strömstad. Efter att företaget fick nya seglingstider på rutten i oktober 2015 har Oslofjord gått bra och hade 2016 en ökning av antalet passagerare på 22 procent jämfört med året innan.