Containervolymerna i Göteborgs hamn ökade under 2020.

Fotograf: Göteborgs Hamn AB

Kategori: Hamn/Logistik

Göteborgs hamn tar marknadsandelar

Göteborgs hamn fortsätter att växa. Hamnen ökade sin marknadsandel med en procentenhet förra året jämfört med 2019. Det skriver hamnen i ett pressmeddelande.

Sjöfartstidningen har tidigare skrivit om att Göteborgs hamn ökade containervolymerna med 0,5 procent under 2020. Nu visar nyligen sammanställd statistik från Sveriges Hamnar att de totala volymerna genom svenska hamnar samtidigt gick ner med en procent. Göteborgs hamn fortsätter därmed att växa på den svenska marknaden, skriver hamnen i ett pressmeddelande. 

Hanterade 48 procent

I Sverige hanterades 1,6 miljoner tjugofotscontainers (TEU) totalt under förra året. Av dessa hanterades drygt 770.000, eller 48 procent, i Göteborgs hamn. Det innebär det att Göteborgs hamns marknadsandel ökade med en procentenhet jämfört med 2019.

– I och med corona har det varit ett osäkert år för väldigt många branscher, där Göteborgs hamn lyckats stå för trygghet och kontinuitet för kunderna. Vi har hållit öppet genom hela perioden, anlöpen har varit stabila och rederierna har prioriterat Göteborg. Även järnvägsoperatörerna har gjort ett jättejobb där vi lyckats öka andelen järnvägsburet containergods ytterligare. Hamnen totalt sett står för en tillförlitlighet som jag är väldigt stolt över, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB, i pressmeddelandet.

Klarat sig bra även internationellt

Även i ett internationellt perspektiv har Göteborgs hamn klarat sig väl under året, där många av de andra internationella storhamnarna minskat kraftigt i volym, skriver hamnen vidare.

– Vi är väldigt glada att vi kan stå för en grundstabilitet för svensk industri. Det är tråkigt att se när andra har det tufft, men samtidigt blir jämförelsen en indikation på att vi gör någonting – kanske till och med det mesta – rätt här i Göteborg, säger Elvir Dzanic i en kommentar.