Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Miljö | RoRo

Germanica-projektet kan prisas

Stena Line har utsetts som finalist till brittiska branschpriset Global Freight Awards. Rederiet nomineras för sin metanolkonvertering av Stena Germanica.

Stena Line har tidigare uppmärksammats internationellt för sitt projekt med att konvertera Stena Germanica till metanoldrift, och nu är det alltså dags igen.

Det här gången gäller det branschgalan Global Freight Awards – ett event som ansedda Lloyd’s List ligger bakom – dit man har nominerats i de två kategorierna ”Environment Award” och ”Product Innovation Award”. Galan arrangeras i London den 3 november.

– Arbetet med att konvertera Stena Germanica gjordes på sex veckor 2015 vid Remontowa-varvet i Polen. För närvarande testar vi att köra tre av färjans motorer på metanol, och under det tredje kvartalet 2016 kommer vi att kunna köra samtliga fyra motorer helt och hållet på metanol, vilket innebär att Stena Germanica då kommer att bli världens första befintliga färja som konverterats till metanoldrift. Resultaten så här långt har varit mycket positiva och vi är mycket glada att kunna testa ett nytt marinbränsle som lämnar ifrån sig avsevärt mycket grönare miljöfotspår, säger Erik Lewenhaupt, hållbarhetschef vid Stena Line, i ett pressmeddelande.