Fotograf: DFDS

Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Explosion på DFDS-färja

DFDS passagerarfärja Crown Seaways drabbades på söndagskvällen av en explosion i maskinrummet. Explosionen kändes över hela färjan och ledde till kraftig rökutveckling. 

Tillbudet inträffade strax före klockan 21.30 på söndagskvällen, då Crown Seaways befann sig norr om den danska ön Anholt på sin väg från Köpenhamn till Oslo. Ombord på färjan fanns 960 passagerare. 

Enligt danska medier ska en explosion då ha inträffat någonstans i kraftöverföringen mellan vevaxeln och motorcylindrarna på en av färjans fyra motorer, som då upphört att fungera. 

Startade fjärdemaskinen 

Explosionen ska också ha resulterat i att flera utrymmen rökfyllts och att samtliga passagerare beordrats att samlas uppe på däck, medan rökdykare undersökt skadornas omfattning – vilka dock inte uppges ha varit särskilt allvarliga. 

– Det rör sig om ett motorhaveri, vilket gjort att en av färjans fyra motorer tagits ur drift. Men eftersom färjan bara brukar köra med tre motorer så löste man det hela genom att helt enkelt starta den fjärde maskinen, sade DFDS informationschef Gert Jakobsen till danska medier strax efter tillbudet på söndagskvällen.

Ex Crown Of Scandinavia

Enligt danska medier ska ingen person ha kommit till skada, och efter att ha drivit omkring 30-45 minuter kunde seglatsen mot Oslo återupptas.   

Danskflaggade Crown Seaways är byggd 1994 i Krotien och hette fram till januari 2013 Crown Of Scandinavia. Hon är 171 meter lång och har kapacitet för 1.940 passagerare och 450 bilar. 

Kommentarer

 • Safety First

  Tänk om det vore LNG drift, vilken jäkla smäll.

 • Gammal Chie

  Vad menas med : kraftöverföringen mellan vevaxeln och motorcylindrarna ? Är det en översättningsmis ?

 • Anonymous

  Tja, kraftöverföringen mellan vevaxeln och *kolven* sker ju i vevhuset, och *vevhusexplosion* är ju ett känt begrepp. Antagligen som vanligt bara ett fall av att Sjöfartstidningen inte har full koll, utan blint vidareförmedlar missuppfattningar från andra nyhetsbyråer som har en mer försvarlig avsaknad av ”koll”.

  • Anonymous

   Kraftöverföring mellan vevaxel och cylinder sker med hjälp av kolv och vevstake.

 • Fredrik

  enligt en dansk sjöfartstidning så är det en ”krumtap eksplosion” (vevhusexplosion) men inte heller dom går närmare in på ämnet.

  http://www.maritimedanmark.dk/?Id=22515

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.