Fler åkte förra året med Rosella.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Ekonomi

Dockningar bakom minskade volymer

Viking Lines passagerarvolymer minskade förra året totalt sett, men Ålandstrafiken ökade rejält.  

Totalt reste 6,4 miljoner resenärer med Viking Lines sju passagerarfartyg förra året, vilket är sju procent färre än året innan. Enligt Viking Line beror minskningen på lägre kapacitet, till exempel dockades Viking Grace och Amorella under januari månad.

Viking FSTR

Trafiken mellan Sverige och Åbo minskade med 1,4 procent jämfört med 2017 och mellan Stockholm–Mariehamn–Helsingfors minskade antalet resenärer med 6,4 procent, delvis på grund av att Gabriella flyttades till Åbo-linjen i januari och själv dockades under två veckor i april. 

Även mellan Helsingfors och Tallinn minskade antalet passagerare från 2,3 miljoner 2017 till förra årets 1,9 miljoner. Orsaken uppges vara den under 2017 tillfälligt inhyrda Viking FSTR som ökade avgångarna med 38 procent.  

Olika koncept

En rejäl ökning stod Rosella för på rutten Kapellskär–Mariehamn som gjorde sitt bästa år sedan 2009. Totalt reste 732.965 personer med färjan. Även Viking Cinderella som trafikerar Stockholm–Mariehamn ökade något. 

– Vi har satsat mycket på att attrahera svenska kryssningsresenärer, både i utvecklingen och kommunikationen av våra underhållnings-, mat- och shoppingkoncept ombord. Till exempel visade vi upp Cinderella i ett omtyckt tv-program under 2018. Det finns också ett tydligt växande intresse för Åland som resmål, det ser vi inte minst i en treprocentig ökning av personbilar på Rosella jämfört med 2017. Målsättningen nu är att fortsätta utveckla våra framgångsfaktorer och givetvis jobba hårt för att få fler svenskar att även upptäcka Helsingfors och Åbo, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien.