Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Haveri

Amorella skadade färjeläge i Åbo hamn

Amorella backade in med för hård fart och törnade mot färjeläget som hamnade ur läge.

När Viking Lines bil- och passagerarfärja Amorella anlände till Åbo i morse törnade hon med aktern mot färjeläget som skadades så att huvuddäck varken kunde lossas eller lastas över den landbaserade ramp som vilar på en ponton. 

Personbilarna på det övre bildäcket kunde man däremot köra iland och ombord normalt över den separata sidorampen. Även passagerargångarna mellan fartyg och terminal fungerar normalt.

Lastade vi annan kaj

Amorella skiftade på morgonen till ett roro-läge i en annan del av hamnen där huvuddäck lossades och lastades. Hon avgick från Åbo omkring två och en halv timme försenad och kommer på resan mot Stockholm att gå via Långnäs i stället för Mariehamn för att vinna tid.

Inga personskador konstaterades och Amorella fick heller inga skador, uppger Viking Line. Amorella går i Viking Lines trafik på linjen Stockholm–Åland–Åbo.

Bråttom med reparation

Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line, säger till Sjöfartstidningen att olyckan inte berodde på något tekniskt fel.

– Orsaken är troligen att fartyget kom in med något för hög fart.

Under förmiddagen har skadorna på rampen i Åbo hamn undersökts. När den åter kan tas i bruk var fortfarande oklart på dagen. 

– Vi vet inte ännu hur länge det tar att reparera den. Det är bråttom för vi får ingen frakt ombord förrän rampen är reparerad. Både Amorella och Viking Grace har däremot sidoramper för personbilar, säger Johanna Boijer-Svahnström.

 

Kommentarer

  • FD färj anställd

    Konstigt det inta händer oftare, pressade turlistor minskar på säkerhets marginalerna, och det e sedan länge kännt att färjfolk gråter blod över missade 5 minuter,,,

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.