Viking Cinderella
Pär-Henrik Sjöström

Viking Line ser närresetrend

Svenskarnas intresse för att resa inom Östersjöregionen ökar, konstaterar färjerederiet Viking Line.

Relaterade artiklar

I år ser Viking Line att bokningarna av framför allt reguljärresor i juni, juli och augusti har kommit igång tidigare än vanligt. Viking Lines bokningsstatistik inför de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti visar att bokningarna av reguljärresor totalt har ökat med fem procent jämfört med maj i fjol. De populäraste destinationerna är Åland och Helsingfors.

Fler tar bilen

Även antalet bokade bilplatser är högre än i fjol. Viking Line uppger att fyra procent fler planerar att ta med sig bilen. Detta kan tyda på att fler planerar att vidareutforska sin destination på egen hand.

– Vi ser en närresetrend som puttrat på ett tag men som nog tar fart på allvar nu i sommar, kanske som ett resultat av den pågående miljö- och klimatdebatten. Åland var hett redan i fjol, då slog vi alla tiders rekord på vår snabbaste tur från Kapellskär till Mariehamn. Nu har hela 11 procent fler bokat Ålandsresan jämfört med slutet av maj 2018. Även Finlands huvudstad Helsingfors lockar många, med en ökning på 10 procent, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien, i ett pressmeddelande.

Cinderella till Visby

En nyhet för sommaren är att Viking Line gör tre långkryssningar från Stockholm till Visby under Almedalsveckan i början av juli med Viking Cinderella. Fartyget ligger en hel dag i Visby med möjligheten att göra utflykter eller fokusera på Almedalsevenemanget inne i stadskärnan.

– Intresset för våra Visbykryssningar är stort, och där ser vi att bokningarna tagit rejäl fart sedan någon vecka tillbaka, säger Kenneth Gustavsson.