Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Viking Lines vd slutar oväntat

Viking Lines verkställande direktör Mikael Backman lämnar sin post och hela bolaget med omedelbar verkan.

Viking Line uppger att bolagets styrelse och verkställande direktör Mikael Backman ”har beslutat att gå skilda vägar”. Från och med idag, den 20 mars, är Jan Hanses ny vd för Viking Line.

”Annat ledarskap krävs”

I ett börsmeddelande uppger Viking Line att styrelsen anser att Mikael Backman under de senaste åren har genomfört förändringar som är viktiga för bolaget, men att ”framtiden kräver ett annat ledarskap inför kommande utmaningar”.

– Styrelsen anser att Jan Hanses, för närvarande vd:s ställföreträdare, är mycket lämplig att anta dessa utmaningar, säger bolagets styrelseordförande Ben Lundqvist.

Tillträdde 2010

CFO Andreas Remmer utses samtidigt till vice vd och vd:s ställföreträdare.

– Viking Lines uppgift är att bedriva en lönsam passagerar- och frakttrafik. Vi skall se till att våra kunder är nöjda med den produkt vi levererar och att vår personal känner sig motiverad att överträffa kundernas förväntningar. Vår verksamhet skall präglas av stabilitet, där personalens kunskap tillvaratas på bästa möjliga sätt. Det är med stor respekt och tillförsikt jag tar emot denna utmaning, kommenterar Jan Hanses.

Mikael Backman utsågs till vd för Viking Line då den tidigare långvarige vd:n Nils-Erik Eklund avgick med pension 2010.