Viking Glory ankommer till Mariehamn med Viking Grace i bakgrunden.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Viking Line börjar sälja biogas till passagerarna

Viking Lines passagerare som kryssar på linjen mellan Stockholm, Åland och Åbo kan nu köpa biogas i proportion till sin resas förbrukning.

Det är genom ett tillägg på runt 5 euro för en kryssning som Viking Line nu erbjuder sina passagerare mellan Stockholm, Åland och Åbo att kunna köpa biogas för att minska sitt klimatavtryck med närmare 90 procent jämfört med LNG, enligt ett pressmeddelande från rederiet.

– Det här är verkligen en betydande milstolpe på vår över fyrtioåriga resa mot hållbarhet. Vi är det första rederiet på Östersjön som erbjuder passagerare möjligheten att minska sitt klimatavtryck genom att ersätta LNG med förnybart biobränsle. Många av våra passagerare har efterfrågat ett sådant alternativ, och vi är mycket glada att kunna engagera dem ännu mer i vårt arbete för miljön och Östersjön, säger Dani Lindberg, hållbarhetschef på Viking Line i pressmeddelandet.

Blandar in biogasen

Det är de båda fartygen Viking Glory och Viking Grace som kan köras på biogas och syntetiska bränslen. Viking Glory inledde sin trafik år 2022 och Viking Grace år 2013. Båda fartygen drivs normalt med LNG. Rederiets nya system innebär att Viking Line köper biogas med den tilläggsavgift som passagerarna betalar. Biogasen som tankas ombord blandas sedan med LNG:n.

– Tillgången på biogas är fortfarande begränsad jämfört med efterfrågan. Till exempel används all biogas som produceras i Finland för närvarande av industrin. Vi kommer nu i samarbete med Gasum och våra miljömedvetna kunder att öka användningen av biogas, säger Dani Lindberg i pressmeddelandet.

Vill utveckla konceptet

Rederiets förhoppning är att kunna utveckla satsningen på att erbjuda biogas till sina passagerare.

– I framtiden vill vi erbjuda möjligheten att köpa biobränsle även i samband med bokning av bilplats, och efter sommaren kommer vi att erbjuda våra fraktkunder möjligheten att minska utsläppen av sina transporter genom att köpa biobränsle, säger Dani Lindberg.