Nordic Pearl på väg ut från Oslo.

Fotograf: Karl Kõrgmaa

Kategori: Reportage | Färjetrafik | Passagerarsjöfart

Världens äldsta start-up

Nytt namn, samma hamn säger rederiet i sin reklamkampanj. "Oslobåten" har blivit Go Nordic Cruiseline och fått ny kostym.

Läs mer: Nya ägaren ser potential

Farleden söderut i Oslofjorden är stundtals trång. Allra smalast är det norr om Dröbak.

– Kommer det ett mötande fartyg så får de gå på andra sidan, säger Ingimar Tór Thomsen och pekar på en liten ö mitt i farleden.

Ingimar Tór Thomsen är befälhavare på Nordic Pearl, som tillsammans med Nordic Crown numera seglar för Go Nordic Cruiseline mellan Köpenhamn och Oslo. DFDS sålde både linjen och fartygen i november förra året till Gotlandsbolaget, som nu driver linjen genom det danska dotterbolaget Alvina Shipping.

Månaderna sedan övertagandet har varit hektiska. Nordic Pearl dockades i januari på Oresund Drydocks i Landskrona och Nordic Crown följde efter i mars-april. Båda fartygen har målats om till aquagrönt och fått Gotlandsbolagets röda skorsten. Invändigt har alla hytter helrenoverats samt publika områden på däck 7, 8 och 9.

Befälhavare Ingimar Tór Thomsen och överstyrman Daniel Mühlhausen har kört sträckan Oslo–Köpenhamn många gånger. Foto: Klara Johansson

Ingimar Tór Thomsen har arbetat i DFDS sedan år 2000. Han började som styrman på den här linjen, seglade i andra fartyg i 15 år och kom tillbaka hit 2023. Då var linjen ganska försummad, menar han. Att Gotlandsbolaget nu tagit över ser han därför som positivt. 

– Det var en överraskning. När vi fick veta att linjen skulle säljas kom mycket frågor om vad som skulle hända med flagg, lön, törnar och fartyg. Hela besättningen var lite nervös. Men Gotlandsbolaget var bra på att informera och oron ombord la sig snabbt, säger Ingimar Tór Thomsen samtidigt som han lägger en svag babordsgir i höjd med Dröbak. När Nordic Pearl passerat det lilla samhället med vita hus kan farten dras på.

Farleden söderut i Oslofjorden är stundtals trång. Fram till Dröbak är de två befäl på bryggan. Foto: Klara Johansson

Närmare kontoret

Arbetsmässigt märks ingen större skillnad för besättningen förutom att de nu har andra personer iland att kontakta. Många uppskattar närheten till kontoret som ligger i samma byggnad som terminalen i Köpenhamn.

– De kan lätt komma ombord och prata, eller så kilar vi upp till dem. Saker som vi vill ha löst snabbt går -mycket fortare nu än det gjorde i DFDS:s stora organisation, säger Ingimar Tór Thomsen.

Ombord på Nordic Pearl den här tisdagen finns par, barnfamiljer och grupper med asiatiska turister. I restaurang Nord serverar Kenneth Lund tiorätters smakmenyer medan solen går ner i höjd med Ferder fyr. Han har arbetat som servitör ombord i 16 år. Nu gör han sista kvällen på sitt 14-dagarspass. Imorgon bitti går han av.

Positiv stämning och framtidstro

Att ha fått nya ägare ser Kenneth Lund som positivt.

– De har expertis och engagemang. De verkar vilja det bästa för fartygen och för oss, säger han. 

Kenneth Lundh, servitör ombord på Nordic Pearl. Foto: Klara Johansson

Kanske är det för att en svensk journalist frågar, men alla Sjöfartstidningen pratar med gläds åt att Gotlandsbolaget tagit över linjen. Att de nya ägarna har investerat så mycket pengar (275 miljoner danska kronor) på att uppgradera de två fartygen skapar framtidstro och positiv stämning ombord, förklarar flera vi möter. 

– Det märks att Gotlandsbolaget verkligen vill något, säger befälhavare Ingimar Tór Thomsen nöjt.

Hektiska veckor på varv

Jacob Bentzen är kommersiell chef på Nordic Pearl. Det betyder att han är högst ansvarig för avdelningarna som rör hotell, restauranger och barer, kök och butik.

Månaderna sedan linjen togs över har varit stressiga, erkänner Jacob Bentzen. Normalt planeras en hyttrenovering långt i förväg. Nu hade man några månader på sig. En del beställningar – bland annat drygt 700 sängar – var tvungna att läggas innan affären formellt hade gått igenom alla instanser för att ombyggnaden skulle kunna ske under den inplanerade varvsvistelsen. 

– En del material kunde inte levereras under tiden vi låg på varv, så vi gick därifrån inte helt klara. De sista hytterna blev färdiga strax före påsk, och vi har fortfarande småsaker kvar att fixa, säger Jacob Bentzen. 

  • Jacob Bentzen, kommersiell chef, och Kevin Fogelström, receptionist.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Ljusa mattor i hyttkorridorerna har gjort stor skillnad berättar Jacob Bentzen.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Utsides standardhytt.

    Fotograf: Klara Johansson

  • Insides standardhytt.

    Fotograf: Klara Johansson

Teknisk dockning samtidigt

För Nordic Pearl sammanföll hyttrenoveringen dessutom med ordinarie teknisk dockning av fartyget.

– Vi behövde begränsa vår egen personal eftersom vi skulle ha plats för 300 hantverkare ombord samtidigt som vi gjorde om alla hytter. Det var ett pusslande. Dessutom var det fönster som skulle bytas och ventilation och jag vet inte allt. Vi har utan tvivel haft fullt upp.  

Men så bra det har blivit! Särskilt nöjd är Jacob Bentzen med att alla standardhytter har gjorts om.

– Fartygen är gamla och standardhytterna var slitna. Det är här vi har flest gäster och deras intryck av hytten gör mycket för hela ombordupplevelsen, säger han.

Stolt visar han upp både utsides- och insideshytter på däck 9. Bland nyheterna finns ljusa mattor och överkojer där undersidan klätts med ljust skogsgrönt tyg. Dessutom är badrummen helt omgjorda.

Nya namn och ny profil

För att skapa en röd tråd i inredningen går exempelvis vinylgolven med träimitation och de beiga mattorna i publika områden igen i hytterna. Den där helheten har saknats de senaste åren, menar Jacob Bentzen.

– När man haft ett fartyg sedan 2000 och byggt om det i omgångar så hänger saker inte ihop. Restaurangernas logos ser olika ut och det saknas röd tråd, säger han. 

Detta ska ordnas nu. I mitten av maj lanserar rederiet nya namn och grafiska profiler för flera restauranger och barer. Dels för att skapa helhet, dels för att öka den nordiska känslan. Ombord på Nordic Pearl ska buffé-restaurangen Seven Seas bli Skagerak, Navigators Pub byter namn till Anker, restaurangen Blue Riband blir Nord och dagens Columbus Club blir Club Liva.

Under varvsvistelsen lades nya laminatgolv i träimitation i publika utrymmen. Foto: Klara Johansson
Under en övergångsperiod har restaurang Nord – tidigare Blue Riband – dubbla skyltar. Foto: Klara Johansson

När Gotlandsbolaget tog över gick man enligt Jacob Bentzen från en situation där linjens utveckling i princip stod still. Det hade talats om hyttombyggnad länge, han och en kollega hade varit på studie-besök för att se hur ett annat DFDS-fartyg gjort, men inget hände. 

– Med den nya ägaren gick vi från ”vad kan vi få” till ”vad vill vi ha”. För oss ombord har den här ombyggnaden varit en dröm, trots att det gått vanvettigt snabbt och varit hektiskt. Vi ser en framtid i linjen nu, säger han.

”Men resten då?”

På kontoret i Köpenhamn finns Kim Heiberg. Han var linjechef när DFDS drev fartygen och är numera Executive Vice President (EVP) för Go Nordic Cruiseline. Med nära 30 år på linjen sitter han på ovärderlig erfarenhet.

– Jag har de senaste åren upplevt att DFDS gått i en annan riktning, mer mot transport och logistik, och i slutet av 2023 beslöt man att sälja linjen. Jag blev involverad i februari 2024 och i juni var det signering med Gotlandsbolaget. Fram till dess var jag den enda från linjen som visste vad som var på gång, säger han.

Kim Heiberg, EVP för Go Nordic Cruiseline. Foto: Klara Johansson

I samband med att affären signerades var Kim Heiberg i Stockholm och träffade Gotlandsbolagets ledning.

– Jag presenterade ett, tyckte jag, bra upplägg för det kommersiella. ”Fint, men resten då?” svarade de. För att kunna vara ett stand-alone-bolag behövs ekonomi, IT, HR… Allt som vi hade i DFDS skulle jag nu bygga upp. 

Världens äldsta start-up

Övergången sker successivt för att fartygen ska kunna opereras samtidigt. Den 1 maj tar Alvina (Gotlandsbolaget) över ship management. System för bokning och försäljning ligger fortfarande kvar hos DFDS. Senast den 1 november i år ska allt ha flyttats över.

– Vi bygger upp egna system nu. Vi utgår från Destination Gotlands men eftersom det är en annan sorts verksamhet behöver systemen tweakas, säger Kim Heiberg.

Gotlandsbolaget bildades 1865, DFDS är från 1866 och linjen mellan Oslo och Köpenhamn startades 1867. 

– Vi brukar säga att detta är världens äldsta start-up. Tidigare var vi en del i en verksamhet som hade 14 000 anställda, och nu har vi en organisation som bara fokuserar på den här linjen. Det ger en helt annan närhet till produkten men förstås även utmaningar.

Den tidigare blå skorstenen har målats röd och prytts med Gotlandsbolagets G. Foto: Klara Johansson

Lyfter fram det nordiska

I slutet av april startade arbetet med att re-branda linjen i Norge och Danmark. På bussar och andra publika platser sitter nu reklam för Go Nordic Cruiseline. 

I omgörningsarbetet ingår att tydligare lyfta fram det nordiska på linjen. Restauranger och barer ombord ska få nordiska namn, hytterna har inretts med dansk design, artister ska kunna erbjuda nordisk repertoar och utbudet av mat och dryck ombord ska bli mer lokalt. 

– Idag har vi Heineken som ölmärke men vi ska byta till Carlsberg. Många av våra gäster är från Asien och har en tur med oss inplanerat i sin Europaresa. För dem är det positivt att få uppleva det nordiska, säger Kim Heiberg. 

Nytt namn, samma hamn säger reklamskyltarna. Här på centralstationen i Köpenhamn. Foto: Klara Johansson

Hur gör man om ett inarbetat varumärke utan att tappa dess historia? Go Nordic Cruiseline har använt fokusgrupper och upptäckte då att kunderna främst förknippar linjen med destinationen: ”Oslobåten”.

– Vi vill ha respekt för historien, ta med oss det bästa och utvecklas därifrån, förklarar Kim Heiberg.

Ibland blir det fel. När hästkapplöpningsspelet togs bort från en av barerna blev det ramaskri från stamgästerna. 

– Vi valde att ta tillbaka hästkapplöpningen. Är det särskilt nordiskt? Nej. Men det är en del av historien.

Inget Fredrikshamn i år

När linjen såldes slutade fartygen gå till Fredrikshamn. Anlöpet lades till under pandemin när Stena Saga slutade gå dit från Oslo. Kim Heiberg satt hemma och tänkte att konkurrentens besked borde ge hans rederi möjligheter.

– När vår trafik öppnade igen i juni 2020 var Fredrikshamn en del av rutten. Fram tills att allt började normalisera sig var det en riktigt bra add-on på den här linjen. Vi fick hela Danmark som upptagningsområde, säger han. 

Men det extra anlöpet gjorde att passagerare på minikryssning fick kortare tid i hamn. När de nya ägarna nu satsar mer på kryssning har det därför tagits bort.

– Vi kommer inte gå till Fredrikshamn under 2025. Nästa år kanske vi går dit på utvalda avgångar under skidsäsongen, om vi bedömer att det finns efterfrågan och om hamnen i Fredrikshamn vill ta emot oss, säger han.

Kim Heiberg. Foto: Klara Johansson

Nordic Pearl är byggd 1989 och Nordic Crown 1994. Även om fartygen uppgraderats så börjar de bli till åren.

– Nu har vi investerat i det vi har, och när vi ser hur linjen utvecklar sig kan vi komma fram till vad för sorts fartyg vi behöver i framtiden, svarar Kim Heiberg på frågan om det finns några nybyggnadsplaner.

Avslutningsvis betonar Go Nordic Cruiselines vd än en gång hur fint både köpare och säljare har hanterat ägarskiftet på den anrika linjen Oslo–Köpenhamn.

– Nu har vi en positiv anda med korta beslutsvägar, investeringar i framtiden och en ägare som verkligen vill något. Samtidigt är det väldigt tacksamt att DFDS har gett linjen möjlighet att leva vidare när rederiet går en annan väg. Det här är den lyckligaste skilsmässan jag upplevt, säger Kim Heiberg. 


Historik: Ett fartyg med gotländska rötter

  • 1989 byggdes fartyget i Åbo, Finland som Athena (systerfartyg till Kalypso). Hon levererades till Rederi AB Slite och sattes in i Viking Lines trafik Stockholm–Mariehamn. 
  • 1993 när Rederi AB Slite gick i konkurs såldes bil- och passagerarfärjorna Athena och Kalypso på exekutiv auktion. Många rederier var intresserade av fartygen, bland annat danska DFDS, brittiska P&O Ferries och åländska SF Line. Men ingen kunde matcha buden från den malaysiska entreprenör som köpte fartygen och i november samma år startade Star Cruises. Athena döptes om till Langkapuri Star Aquarius och började göra kryssningar från Singapore.
  • 2001 såldes fartyget till DFDS som återställde fartyget till en färja och satte in henne mellan Köpenhamn, Helsingborg och Oslo som Pearl of Scandinavia.
  • 2011 döptes fartyget om till Pearl Seaways.
  • 2024 såldes fartyget till Rederi AB Gotland. I januari 2025 fick hon sitt nuvarande namn Nordic Pearl. Fartyget seglar för Go Nordic Cruiseline mellan Oslo och Köpenhamn.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.