Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Haveri | Torrlast

Vänermax på grund i Öresund

Det danska fraktfartyget Nina Bres som i tisdags kväll vid 22-tiden gick på grund i Öresund drogs flott på onsdagsmorgonen och ligger nu i Helsingborg för vidare inspektion.

Nina Bres var på väg till Karlstad och befann sig i Öresund när grundstötningen inträffade. Enligt Kustbevakningen kom fartyget av oklar anledning ur kurs när det skulle runda Ven och fortsatte rakt in mot land vid Rydebäck mellan Landskrona och Helsingborg där det gick på grund.

En bogserbåt skickades ut från Köpenhamn för att dra loss fartyget och vid lunchtid på onsdagen var fartyget flott igen. 

Inga skador på skrovet

Fartyget kunde sedan gå för egen maskin in till Sydhamnen i Helsingborg för inspektion, där det ännu på torsdagsförmiddagen ligger kvar.

Enligt Kustbevakningen blev fartyget inte skadat vid grundstötningen, och det var heller inte någon risk för att det skulle läcka ut någon olja.  

Ingen av de sju besättningsmän som fanns ombord på båten ska ha kommit till skada. 

Inga misstankar om brott

Enligt polisen i Nordvästra Skåne tros skälet till att fartyget kom ur kurs vara att kaptenen hastigt insjuknat. En förundersökning inleddes visserligen på onsdagen, men eftersom det inte finns några misstankar om vare sig vårdslöshet i sjötrafik eller sjöfylleri så kommer den med största sannolikhet att läggas ned. 

Nina Bres är 88 meter långt, har en dödvikt på 3.740 ton och är ett av tre systerfartyg som trafikerar Karlstad. Vid tillfället för grundstötningen var det tomt och på väg till upp till Vänern för att lasta papper och sågat virke. Systrarna heter Birthe Bres och Sine Bres.

Kommentarer

  • Anonymous

    Vårdslöshet i färjetrafik !?!? Är detta en branschtidning eller….?

  • Lars Andersson

    Hej, ”Anonym”! Tack för påpekandet, du har förstås rätt. Jag ändrar genast i texten till den korrekta termen ”vårdslöshet i sjötrafik”.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.