Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Politik | Hamn/Logistik

V och SD vill ta tillbaka containerhamnen

Under ett möte i kommunfullmäktige i Göteborg under onsdagen var det bara V och SD som ville ta tillbaka driften av containerhamnen till kommunen.

Sedan 2012 har danska APMT skött driften av containerterminalen i Göteborgs hamn. Men under onsdagens kommunfullmäktigemöte i Göteborg föreslog Vänsterpartiet att driften skulle tas tillbaka till hamnorganisationen som ägs av kommunen, skriver Göteborgs-Posten.

”Katastrof för Sverige”

Enligt Daniel Bernmar (V) har allt gått utför i containerterminalen sedan driften togs över av APMT.

– Vi måste göra någonting, därför vill vi utreda om det finns juridiska möjligheter att återta den i en drift som fungerade. Som det ser ut nu är det katastrof för näringslivet, katastrof för Sverige, säger han till tidningen.

Bättre om kommunen tog över

Han nämner att trafiken minskat, datasystemet krånglat och att köerna har växt. Dessutom menar han att privatiseringen har lett fram till konflikten med hamnarbetarförbundet.

Enligt Daniel Bernmar skulle det bli bättre om kommunen återtog kontrollen.

– All historia pekar på det.

Bara SD höll med

Men i omröstningen i kommunfullmäktige röstades förslaget ner med elva röster mot två. Enbart Sverigedemokraterna röstade för.

Moderaternas Jonas Ransgård menade att förslaget var “olämpligt och omöjligt”, enligt Göteborgs-Posten.

– Det bygger på bilden av att stridigheterna i hamnen har börjat med att det kom en privat operatör och det är inte korrekt. Att kommunen inte fick ordning på det var ju tvärtom ett av argumenten för att omstrukturera, säger han.

Många år kvar på avtalet

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) håller med om att utvecklingen sedan APMT tog över inte varit bra, men menar samtidigt att bolaget gjort stora investeringar för att modernisera driften. Dessutom nämner hon det faktum att kommunen bara är några år in på ett 25-årigt avtal med APMT och det skulle kosta mycket att bryta det avtalet.