Fotograf: Ignazio Messina & C.

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Haveri

Tre döda när fartyg rammade kontrolltorn

Tre människor har omkommit och flera personer saknas efter att ett fartyg kört in i ett kontrolltorn i Genuas hamn i Italien sent på tisdagskvällen. 

Väderförhållandena var goda när det 239 meter långa roro-/containerfartyget Jolly Nero vid 23-tiden på tisdagskvällen skulle manövrera sig ut ur Genuas hamn med hjälp av bogserbåtar och två lotsar. Av okänd anledning tycks kaptenen plötsligt ha tappat kontrollen över fartyget, som då kört rätt in i hamnens kontrolltorn. 

– Det är en fruktansvärd tragedi. I nuläget har vi ingen förklaring till olyckan, sa Genuas hamnchef Luigi Merlo till den lokala tv-stationen Primocanale strax efter olyckan.

Olyckan inträffade när det var skiftbyte bland personalen, vilket innebar att fler personer än normalt befann sig i kontrolltornet. 

Två av de omkomna uppges vara hamntjänstemän och den tredje en av lotsarna. En av de omkomna är en kvinna. 

”Obegriplig manöver” 

Uppgifterna om orsaken till olyckan är än så länge få. Enligt den lokala nyhetstidningen Il Secolo XIX uppges kollisionen ha berott på en ”obegriplig manöver som bara kan förklaras av ett mekaniskt fel”. 

– Två motorer tycks ha strejkat och vi tappade kontrollen över fartyget, sade kaptenen enligt tidningen.

Enligt tidningen har polisen spärrat av fartyget, samtidigt som åklagare har startat en utredning och kaptenen börjat förhöras om olyckan.  

Det 50 meter höga kontrolltornet totalförstördes vid den våldsamma kollisionen. 

Flera personer saknas 

Räddningsarbetare har sökt efter överlevande i vattnet hela natten. Det är oklart om några av de som saknas kan ha fastnat i det förstörda kontrolltornets hiss. Upp emot sju personer uppges fortfarande saknas. 

Tv-bilder från olycksplatsen natten till onsdagen visade hur området lystes upp av kraftiga strålkastare där räddningsarbetare sökte i vatten efter överlevande eller omkomna, samtidigt som hundar tränade att söka efter jordbävningsoffer genomsökte rasmassorna omkring kontrolltornet. 

Det italienskflaggade roro-/containerfartyget Jolly Nero är byggt 1976 och har en dödvikt på 30.866 ton. Fartyget ägs av det italienska rederiet Ignazio Messina & C. 

Kommentarer

  • Fartygsinspektören

    Hmm… Italien igen.

  • Sune Andersson

    kaptenen kanske hade fått ankrat före angöring ett flertal ggr. i onödan?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.