Fotograf: Blidösund

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Transdev köper anrikt Stockholmsrederi

Transdev, som bland annat driver Styrsöbolaget i Göteborg, köper skärgårdsrederiet Blidösundsbolaget med tio egna fartyg. 

Affären blev klar på torsdagen. Privatägda Blidösundsbolaget med både upphandlad och kommersiell båttrafik i Stockholms skärgård har tio egna fartyg, bland annat det välkända ångfartyget S/S Blidösund från 1911. Bolaget driftar även ett av Waxholmsbolagets fartyg. 2016 uppgick omsättningen till 84 miljoner kronor.

Expanderar till ostkusten

Transdev driver genom Styrsöbolaget, skärgårdstrafik, frakttrafik och pendelbåtar i Göteborgsområdet. Genom förvärvet av Blidösundsbolaget expanderar Transdev sin båtverksamhet till ostkusten.

– För Transdev är det en viktig affär som innebär att vi nu även kan erbjuda båttrafik på ostkusten. Genom förvärvet stärker vi vår position inom kollektivtrafik till sjöss och vi ser fram emot att samarbetat med SLL och Waxholmsbolaget och vara med och driva utvecklingen i Stockholms skärgård på liknande sätt som vi har gjort i Göteborg, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige, i ett pressmeddelande.

Hundraårig historia

Waxholms Ångfartygs AB har godkänt ägarförändringen och Transdev som ny part för kontraktstrafiken. Överlåtelsen sker den 2 januari 2018 och namnet Blidösundsbolaget kommer att kvarstå.

– Vi som ägt och arbetat med Blidösundsbolaget i 35 år är glada över att vårt bolag hamnar i goda händer. Här finns den kompetens, bredd och styrka som behövs för att ta Blidösundsbolaget vidare in i framtiden. Här finns också en respekt för historia och traditioner – något som varit så viktigt under Blidösundsbolagets över hundraåriga verksamhet, säger Göran Ahlqvist delägare och vd i Blidösundsbolaget.

Hoppas på smidig övergång

– Blidösundsbolaget är ett välskött rederi med väldigt nöjda kunder och en anrik historia, något vi som ny ägare kommer att värna om. Jag ser goda möjligheter för att fortsätta utveckla verksamheten och hoppas såväl medarbetare som kunder kommer att uppleva en smidig övergång, säger Bertil Pevantus, vd på Styrsöbolaget och affärsområdeschef på Transdev.

Fakta om Blidösundsbolaget

  • 10 fartyg, varav ett ångfartyg
  • Två trafikavtal med Waxholms Ångfartygs AB och SLL
  • Kommersiell båttrafik
  • 1 skärgårdsanläggning, Siaröfortet
  • Ägarandel i Skärgårdsrederiet, som kör sightseeingbåtar i Stockholm under marknadsnamnet Red Sightseeing.