Högsta beredskap råder i Sverige sedan en vecka. Folkförsörjningen ska upprätthållas och fartyg och laster måste prioriteras och ledas in och ut från svenska hamnar. Företag har aktiverat sin krigsorganisation och högsta beredskap innebär att endast svensk sjöpersonal kan tjänstgöra på svenskflaggade fartyg.
Krigsförsäkringar träder in, informationsbehovet mellan myndigheter och näringsliv är påtagligt, varven och underleverantörer behöver ta emot skadade fartyg och lastägarna vill veta vad som gäller för deras gods.
Det är grundscenariot för den övning som ska genomföras den 1 september på Donsö. Övningen planeras inom ramen för BT-POS Sjö och Trafikverket i nära samarbete med Försvarsmakten, MSB och flera andra myndigheter, organisationer och privata aktörer inom sjöfartsnäringen.
Största sedan andra världskriget
Räknat i antal aktörer blir det den största sjöfartsövning som hålls sedan andra världskriget.
– Det här är ett stort projekt och det är fantastiskt att se hur alla konstruktivt bidrar med tid och resurser, säger Carl Carlsson, ordförande för BT-POS sjö.
Mot bakgrund av den pågående återuppbyggnaden av totalförsvaret ser sjöfartssektorn att det finns behov av att öva gemensamt.
– Vis av erfarenheterna från andra världskriget vet vi att sjöfarten sannolikt är först ut om det värsta skulle inträffa. Jämfört med andra sektorer och transportslag ligger vi långt fram och därför behöver alla aktörer och funktioner som krävs för att få in och ut båtarna öva på hur vi ska samverka i skarpt läge, säger Carl Carlsson.
Flera fartyg deltar
Flera rederier ställer upp med fartyg till övningen. Ett tankfartyg ska ligga förtöjt i Donsö hamn och ett annat befinna sig i inseglingsrännan till Göteborg. Även skärgårdsbåtar, kustbevakningsfartyg och militärfartyg väntas delta. DMTC:s simulatoranläggning kommer att användas. Flera rederier, varv, underleverantörer, försäkringsbolag och alla inblandade myndigheter ställer upp med personal på plats.
– DSM ger en unik möjlighet för denna typ av övning, säger Carl Carlsson.
Under våren kommer det att hållas förövningar, utbildningar och möten för att se var i kedjan som svårigheterna finns. Carl Carlsson är övertygad om att man ändå kommer upptäcka saker som behöver förbättras när övningen väl hålls.
– Det här kommer inte att fungera prickfritt. Det är första gången vi testar helheten och vi kommer att hitta saker att utveckla. Det finns en utvärderingsgrupp vars slutsatser kommer att vara vägledande för det fortsatta arbetet. Syftet är att alla inblandade aktörer ska se över sin krigsorganisation och tänka till kring hur verksamheten ska fungera i högsta beredskap, säger han.
Bemanning ska testas
När Sverige går upp i högsta beredskap läggs samtliga svenskflaggade fartyg per automatik med nyttjandeförbud. Staten tar över ansvaret, en central sjötransportledning inrättas och varje rederi får söka tillstånd för resor de vill göra.
– Det här har inte gjorts sedan andra världskriget. Hanteringen av en central sjötransportledning ska också testas på Donsö, säger Carl Carlsson.
Rederierna kommer i övningsscenariot att uppmanas bemanna sina fartyg med svensk personal. Om de inte klarar av det, kommer en lista att upprättas över vilka befattningar som saknas.
– Då träder Transportstyrelsen och Arbetsförmedlingen Sjöfart in för att försöka matcha lediga positioner med tillgängliga personer. På så sätt får vi testa de delarna också.
Försvarsmakten: ”Börjar bli läge att öva”
Stefan Nohrénius, avdelningsdirektör för försvarsstabens logistikavdelning inom Försvarsmakten, ingår i gruppen som planerar övningen. Försvarsmakten har ihop med bland annat föreningen Svensk Sjöfart arbetat sedan 2019 för att ta fram ett systemtänkande kring transportkapacitet, avtal, försäkringar och annat. Under denna tid har omvärldsläget förändrats och Sverige gått med i Nato.
– Det börjar bli läge att öva hela upplägget. Ytterst handlar det om att utforska den svenska totalförsvarsförmågan och säkerställa att systemet kring sjöfarten fungerar om det blir sämre tider, säger Stefan Nohrénius.
Han betonar att hans organisation upplever ett mycket gott samarbete från såväl myndigheter som branschorganisationer och privata sjöfartsföretag.
– Vi får oerhört positivt gensvar från alla aktörer inom sjöfarten. Det är fantastiskt, säger han.
MSB hoppas på värdefulla insikter
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, medfinansierar höstens övning och stöttar övningsledningen i planering och förberedelser. Det berättar Christine Odhnoff på MSB:s avdelning för försörjningsberedskap.
– Vi planerar för en unik övning för att stärka Sveriges totalförsvar. För allra första gången övar myndigheter och företag från sjöfartsbranschen tillsammans. Det stärker banden mellan privata och offentliga aktörer samtidigt som övning är en av de mest avgörande delarna för att kunna hantera en verklig situation, säger Christine Odhnoff.
Hon hoppas att övningen ska ge insikter och lärdomar som kan användas för att förbättra rutiner och planering.
– Genom att utvärdera resultatet kan MSB hjälpa till att ge konkreta rekommendationer till förbättringar på organisations- och systemnivå. Sverige är beroende av fungerande sjötransporter i såväl kris som höjd beredskap. Att öva tillsammans, privata och offentliga aktörer, kommer att ge värdefulla insikter.
Trafikverket ser positiv utveckling
Trafikverket, där Susanne Adolphi är nationell samordnare, arbetar aktivt för att utveckla den privat-offentliga samverkan inom transportsektorn.
– Den här övningen på Donsö, där både myndigheter och näringslivet är aktiva och pådrivande aktörer, är en väldigt positiv utveckling som visar att det finns en stor gemensam vilja att samarbeta, ta sitt ansvar och höja vår totalförsvarsförmåga, säger Susanne Adolphi.
Hon beskriver övningen som ett tillfälle för deltagarna att upptäcka vad de behöver vidta för åtgärder i det fortsatta arbetet, både enskilt och gemensamt.
– Det långsiktiga syftet är att säkerställa transportförmåga i såväl fred som krig och att vi, alla aktörer inom transportsektorn, ska hitta vår roll och vad vi kan göra för att öka vår förmåga. Som en del av övningen erbjuder vi därför också ett kunskapshöjande seminarium som handlar om hur företag kan arbeta med sin krigsorganisation, säger Susanne Adolphi.
Seminarium öppet för alla
Seminariet hon talar om kommer att vara öppet för alla och hållas parallellt med övningen.
– Det kommer att bli ett mycket intressant och relevant seminarium. Jag vill verkligen rekommendera alla som är intresserade av sjöfartens del i totalförsvaret att komma till Donsö, säger Carl Carlsson.