Fotograf: Sjöräddningssällskapet

Kategori: Haveri | Säkerhet

Stoc Marcia började brinna

En brand i maskinrummet på Stoc Marcia norr om Bornholm på torsdagskvällen fick Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen att rycka ut med full styrka. Som tur var spreds branden aldrig utanför maskinrummet.

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som JRCC (Joint Rescue Coordination Center) fick larm om brand ombord på cypernflaggade oljetankern Stoc Marcia norr om Bornholm på danskt vatten. Men först på plats var Sjöräddningssällskapets Rescue Gad Rausing från RS Skillinge.

– Vi var iväg ut ett par minuter efter det att larmet gick. Det är alltid allvar när ett tankfartyg ropar MayDay. Vi såg inte så mycket när vi kom fram då det var mörkt och dimmigt, men lyckligtvis var branden under kontroll, säger Anders Lindblom, befälhavare ombord på Rescue Gad Rausing.

Skickade MIRG-styrkan

Strax efter att Sjöräddningssällskapet anlänt kom Sjöfartsverkets helikopter med brandmän till platsen, i form av den så kallade MIRG-styrkan (Maritime Incident Response Group). De sattes ner på fartyget och kunde konstatera att branden var under kontroll. De konstaterade även att ingen människa var skadad innan de lämnade platsen.

Skickade tre fartyg

Även Kustbevakningen skickade fartyg som anlände senare under kvällen.

– Det första vi fick höra var att det var brand i maskinrummet. Därför drog vi ut med allt vi hade, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen, som då skickade ut KBV 034, KBV 048 och KBV 003.

Besättningen hade släckt

– Som tur var så hade besättningen gjort ett gott jobb ombord på Stoc Marcia, säger Christian Carlsson. Han säger också att branden förmodligen startade i elsystemet.

Ingen människa kom till skada i branden. Under natten har Kustbevakningen legat kvar vid fartyget. Men på morgonen har en bogserbåt kommit för att bogsera Stoc Marcia till Landskrona.

Stoc Marcia ägs av stockholmsrederiet Stoc Tankers. Hon är en oljetanker på 4.634 dwt. Fartyget byggdes 2007 i Turkiet och är sedan dess registrerad på Cypern.

Kommentarer

 • O Känd

  Ytterligare en fjäder i hatten för Crew Chart Ship Management AB som har bemanning och tekniskt management för Stoc Marcia…

 • Anonymous

  Sjöfartstidningen är så glada för att marknadsföra Kustbevakningen, varför ?…

 • Lots

  Vet Sjöfartstidningen verkligen inte vilken myndighet Sveriges Sjöräddningshelikoptrar står under?

  • Adam Bergman

   Det var många parter inblandade i aktionen. Men det var ett ärligt misstag. Jag har nu korrigerat att helikoptrarna tillhörde Sjöfartsverket.

 • Anonymous

  Inga svenska medborgare ombord, nä dom har väl CC gett foten för länge sedan.

  • Igor

   Vad har det med saken att göra? Ett fel i elsystemet och en bra släckinsats. Låter i mina öron som ett fel som är svårt att förebygga och som en besättning som gjort ett bra jobb! Så vad har medborgarskap med saken att göra?

   • Anonymous

    Väldigt mycket..

   • 'allå'allå'emliga armén

    Allt.

    • Anonymous

     Utvecka det resonemenget mvh MR

    • Anonymous

     Hahahaha! Det var det dummaste svar jag någonsin hört eller sett. Eller rättare sagt, ett icke-svar. Jag kan bara hålla med Igor. Sedan är förvisso detta fartyg ett av de första i serien turkbyggen som sköljde in över oss, och kvaliteten på dessa var/är verkligen under alla förväntningar. Det är ett under att inget allvarligare har hänt tidigare!!

 • Ödmuk

  Nationen på folket ombord spelade ingen roll i detta fall….Eller har vi maskinfolk som kan se fel på elektronik innan det pajar..Tror inte de va.
  Vi svenskar skall nog inte kasta sten i glashus.. Vi har själva några prakt exempel på fadäser genom tiderna som våra ”Sjömän” lyckats med. Några har även har resulterat i dödsfall.
  Explosioner, Sjöfylleri, Brand, Grundstötningar, Kollisioner, Förlisningar mm.
  Svenskar har klappat sig så hårt på bröstet att vi inte har någon sjöfart kvar idag

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.