Fotograf: Sjöräddningssällskapet

Kategori: Haveri | Säkerhet

Stoc Marcia började brinna

En brand i maskinrummet på Stoc Marcia norr om Bornholm på torsdagskvällen fick Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen att rycka ut med full styrka. Som tur var spreds branden aldrig utanför maskinrummet.

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som JRCC (Joint Rescue Coordination Center) fick larm om brand ombord på cypernflaggade oljetankern Stoc Marcia norr om Bornholm på danskt vatten. Men först på plats var Sjöräddningssällskapets Rescue Gad Rausing från RS Skillinge.

– Vi var iväg ut ett par minuter efter det att larmet gick. Det är alltid allvar när ett tankfartyg ropar MayDay. Vi såg inte så mycket när vi kom fram då det var mörkt och dimmigt, men lyckligtvis var branden under kontroll, säger Anders Lindblom, befälhavare ombord på Rescue Gad Rausing.

Skickade MIRG-styrkan

Strax efter att Sjöräddningssällskapet anlänt kom Sjöfartsverkets helikopter med brandmän till platsen, i form av den så kallade MIRG-styrkan (Maritime Incident Response Group). De sattes ner på fartyget och kunde konstatera att branden var under kontroll. De konstaterade även att ingen människa var skadad innan de lämnade platsen.

Skickade tre fartyg

Även Kustbevakningen skickade fartyg som anlände senare under kvällen.

– Det första vi fick höra var att det var brand i maskinrummet. Därför drog vi ut med allt vi hade, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen, som då skickade ut KBV 034, KBV 048 och KBV 003.

Besättningen hade släckt

– Som tur var så hade besättningen gjort ett gott jobb ombord på Stoc Marcia, säger Christian Carlsson. Han säger också att branden förmodligen startade i elsystemet.

Ingen människa kom till skada i branden. Under natten har Kustbevakningen legat kvar vid fartyget. Men på morgonen har en bogserbåt kommit för att bogsera Stoc Marcia till Landskrona.

Stoc Marcia ägs av stockholmsrederiet Stoc Tankers. Hon är en oljetanker på 4.634 dwt. Fartyget byggdes 2007 i Turkiet och är sedan dess registrerad på Cypern.