Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Stena vill sälja mer billig alkohol

Stena Lines billiga bordershop med vin, sprit och öl permanentas. I shopen är priserna upp till 70 procent billigare än hos Systembolaget. Dessutom utökas försäljningen även till linjen Varberg-Grenå.

Försäljningen, som startade på försök redan i slutet av februari på linjerna Göteborg-Fredrikshamn och Karlskrona-Gdynia, visade sig inbringa rejält med pengar till Stenas kassa. Totalt ökade antalet passagerare med 50 procent och försäljningen ombord med hela 75 procent under försöksperioden från slutet av februari till mitten av augusti, jämfört med samma period förra året. Utöver det såldes närmare två miljoner liter öl på de båda linjerna mellan mars och mitten av augusti.  

”Succé”

Stena Lines informationschef Jesper Waltersson säger att det blev en kassasuccé.

– Ja, turningen har ökat rejält, i synnerhet mellan Göteborg och Fredrikshamn. Det ser vi på biljettförsäljningen. Folk tycks att återupptäckt nöjet med att ta en dag på sjön.

Stökigt ombord

Enligt flera artiklar i tidningen Göteborgs-Posten har det dock förekommit en hel del drickande ombord som gjort stämningen otrevlig för dem som just vill se resan till Danmark som ett nöje.

– Tidningarna påstår det, men det har bara varit några enstaka personer som betett sig lite illa. Och vi har infört en policy om att ingen alkohol inköpt i bordershopen får drickas ombord. Gör man det kan fartygsvärdarna ta spriten i beslag tills resan är över, säger Jesper Waltersson.

Påsarna med inköpt vin, sprit och öl förseglas dock inte, utan det är upp till var och en att följa reglerna. 

Åldersgräns

Stena har också infört sedvanlig åldersgräns för inköp av sprit, det vill säga 20 år i bordershopen och 18 år i baren. 

– Dessutom ska märkbart berusade passagerare inte bli serverade i baren. Vi har också sagt åt våra fartygsvärdar att skärpa tillsynen, framhåller Jesper Waltersson.