Fotograf: Stena Line

Kategori: Passagerarsjöfart

Stena Line i samtal om ny Læsø-linje

Stena Line för diskussioner med Læsø kommun om en eventuell ny färjelinje med rutten Göteborg–Læsø–Fredrikshamn–Læsø–Göteborg. Om det blir verklighet är det första gången sedan sommaren 1964.

Carl Mårtensson, Stena Lines kommunikationschef, säger till Sjöfartstidningen att initiativet kommer från Læsø kommun, som har problem med färjekapaciteten under de hektiska sommarmånaderna. 

– Det är sant att vi haft samtal med Læsø kommun, men ingenting är påskrivet eller bestämt. Och skulle det bli något så måste hamnen på Læsø byggas ut för att kunna ta emot någon av våra färjor. Ingenting kan ske förrän tidigast 2021.

Positiva samtal

Enligt det danska nyhetsprogrammet TV2 Nord innebär kapacitetsproblemen på Læsøs egen färjelinje mellan Fredrikshamn och Læsø ett hot mot öns invånare och företagare som i hög grad är beroende av sommarturisterna. 

Öns vice borgmästare, Tobias Birch Johansen (Venstre) och tillika ordförande för Læsøs färjerederi, säger till TV2 Nord att de ser samtalen med Stena Line som mycket positiva.

– Om det här kan bli verklighet, kommer vi att satsa på det. Det är ett jätteprojekt som kommer att lösa våra kapacitetsproblem, ge ön en tillväxtboom och vara helt avgörande för Læsøs framtid. 

Bygga ut hamnen

Blir den nya linjen verklighet kommer Stena Lines färja att gå till Østerby på Læsø. Tobias Birch Johansen tror att en utbyggnad av hamnen i Østerby kan vara klar inom 18 månader, förutsatt att kommunstyrelsen beslutar att satsa pengar på en sådan utbyggnad.